Свет

Након разорног урагана опљачкане све продавнице: Новац нам не користи, немамо где да купимо

У удару урагана Отис, најјачем који је икада погодио мексичку обалу Пацифика, погинуло је 27 људи, а у граду од око 900.000 становника све продавнице су или затворене или опљачкане
Након разорног урагана опљачкане све продавнице: Новац нам не користи, немамо где да купимо© Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte

Мексички град Акапулко опустошен је пљачком након што је познато летовалиште ове недеље погодио ураган Отис, рекордна олуја која је убила 39 људи и оставила хиљаде становника да се боре да дођу до хране и воде.

Отис је у среду рано ујутро ударио Акапулко са брзином ветра од 266 километара на сат, поплавивши град, кидајући кровове са кућа, продавница и хотела, потапајући возила и прекидајући комуникације, као и путне и ваздушне везе.

Материјална штетна настала након олује категорије 5 процењена је на милијарде долара, а преко 8.000 припадника оружаних снага послато је да помогну становништву и локалној заједници.

"Тренутно нам новац не користи јер нема шта да се купи, све је опљачкано", рекао је 57-годишњи становник Акапулка Родолфо Виљагомез, а преноси Ројтерс.

Агенција преноси да су забележили како људи износе кутије с робом из уништеног супермаркета и утоварују их у аутомобиле. Унутра су остале празне полице.

"Било је пљачке на неким местима јер је била ванредна ситуација", рекао је председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор у петак, позвавши становнике да не искоришћавају ситуацију.

Говорећи на редовној конференцији за новинаре, Лопез Обрадор је рекао да ће влада помоћи људима у граду са скоро 900.000 становника у јужној држави Гереро, једној од најсиромашнијих у Мексику.

Али многи становници кажу да је помоћ недовољна.

"Све продавнице су затворене или уништене", рекао је Раул Бусто Рамирез (76) инжењер који ради на аеродрому у Акапулку. Он је за пљачку окривио несташицу и рекао да банкомати нису у функцији, па су људи остали без готовине.

Влада је објавила мало информација о мртвима и повређенима, наводећи само да се четири особе воде као нестале. Неки званичници приватно изражавају забринутост да ће број погинулих расти.

Мексичке власти саопштиле су да је Отис најснажнија олуја икада која је погодила мексичку обалу Пацифика. Изненадио је прогностичаре, скупљајући снагу неочекиваном брзином пре него што је погодио обалу и надмашио почетна предвиђања.

Ипак, Лопез Обрадор сматра да је град имао среће.

"Причињена је велика материјална штета, али на срећу не региструјемо превише мртвих", рекао је мексички председник.

Влада тек треба да процени трошкове удара Отиса, али "Енки Рисрч", који прати тропске олује и моделира цену штете, сматра да се цифра вероватно приближава износу од 15 милијарди долара.

Амерички председник Џозеф Бајден изразио је саучешће због жртава урагана у краткој изјави, обећавајући "пуну подршку" влади Мексика, као и помоћ да се осигура безбедност америчких грађана у тој области.

Џеф, 65-годишњи Канађанин из Акапулка, рекао је да је заглављен у граду и да брине како ће преживети наредне дане јер су "све продавнице опљачкане".

"Катастрофа овде је невероватна. Не видимо да се ишта дешава осим што људи покушавају да покупе све што могу да би преживели наредних неколико недеља или месеци", рекао је он.

image