Свет

Филипини и Јапан закључују споразум о међусобном ангажовању војних трупа

Према споразуму за који је у Манили речено да ће ускоро бити склопљен, две државе могу ангажовати своју војску на територији друге земље потписнице
Филипини и Јапан закључују споразум о међусобном ангажовању војних трупа© Tanjug/Ezra Acayan/Pool Photo via AP

Филипини очекују да ће у најскорије време склопити споразум са Јапаном о ангажовању војних трупа, рекао је у Манили министар одбране Жилберто Теодоро.

Јапан и Филипини договорили су се да започну преговоре којима би било омогућено да војне трупе обе државе могу да буду ангажоване на територији оне друге.

"Радујемо се овом споразуму о реципрочном приступу између наших земаља имајући у виду посвећеност јапанске и филипинске владе у очувању међународног поретка заснованог на правилима и међународног права", рекао је Теодоро новинарима, а преноси Ројтерс. 

Након склапања споразума, како је објаснио, споразум ће бити предат филипинском Сенату, односно јапанским органима, на ратификацију.  

Преговори о споразуму ојачаће војну сарадњу Филипина и Јапана, два најближа савезника Сједињених Америчких Држава, у време тензија на мору у региону и све упорније Кине, констатује се у извештају Ројтерса. 

image