Свет

После бакра у Замбији кобалт у Конгу: Филантроп Бил Гејтс се намерио на крваве афричке руде

У трагању за металима неопходним за зелену енергију, "Коболд металс" покушава да купи имања у Конгу
После бакра у Замбији кобалт у Конгу: Филантроп Бил Гејтс се намерио на крваве афричке рудеwww.globallookpress.com © Lucas Oleniuk

Милијардер и "филантроп" Бил Гејтс наводно стоји иза рударско-металуршког пројекта који је све ближи инвестирању у Демократску Републику Конго, што би био еуфемизам за потенцијалну експлоатацију у тој рударењем кобалта девастираној земљи.

Како је известио "Блумберг", рударска компанија "Коболд металс" која ради на пројекту експлоатације бакра у Замбији, лицитирала је за, по речима извршног директора Курта Хауса, имање у Конгу – "најбоље место на свету за материјал који тражимо", али није закључила посао.

"Коболд металс" широм света тражи налазишта метала који су кључни за зелену енергетску транзицију. Имајући у виду да је Конго највећи светски произвођач кобалта и један од највећих извора бакра на планети, очекује се да ће све чешће бити на мети инвеститора који трагају за рудама неопходним за производњу чисте енергије и батерија.

Компанија, са седиштем у области залива Сан Франциска, тражи посао у Конгу у складу с фокусом администрације председника САД Џозефа Бајдена на пораст америчког удела у светској производњи електричних возила.

Ипак, не треба заборавити на ужасе у вези са рудницима у Конгу, о чему је крајем прошле говорио и Сидарт Кара, гостујући професор на Харварду. Он је у подкасту Џоа Рогана поручио да не постоји "чист кобалт" и да је степен патње људи из Конга који раде у рудницима кобалта "запањујући".

"Никада нисам видео рудник кобалта који се није ослањао на дечији рад или ропство, а био сам у скоро свим великим индустријским рудницима кобалта", рекао је Сидарт Кара.

image
VV inauguration
banner