Свет

Први пут после пола века: Руски ратни бродови ушли у главну луку Бангладеша

Пре 50 година, један одред руских бродова дошао је да спасе младу државу, која је стекла независност 1971. године, од хуманитарне катастрофе, подсетио је руски амбасадор у Бангладешу Александар Мантицки
Први пут после пола века: Руски ратни бродови ушли у главну луку Бангладеша© Spencer Platt/Getty Images

Први пут после пола века, одред руских ратних бродова ушао је у Читагонг, главну луку Бангладеша. У саставу одреда су два велика брода руске Пацифичке флоте "Адмирал Трибутс", "Адмирал Пантелејев" и танкер "Печенга", преноси ТАСС.

Руски амбасадор у Бангладешу Александар Мантицки изјавио је да су руски морнари претходни пут посетили Бангладеш пре 50 година како би се спровели јединствену и мало познату операцију чишћења и деминирања луке Читагонг.

"Тада је један одред руских бродова дошао да заправо спасе младу државу, која је стекла независност 1971. године, од хуманитарне катастрофе. Лучке воде су миниране након рата за независност, а осим тога, овде је потопљено на десетине бродова", рекао је Мантицки. 

Он је напоменуо да се Бангладеш обраћао разним земљама да помогну у решавању проблема. 

"Неки од њих су пристали, али за велики новац, који република није имала. Само је СССР пристао да пружи подршку из хуманитарних разлога. Операција је трајала 26 месеци, а један совјетски морнар је страдао", навео је амбасадор.

Почасни конзул Руске Федерације у Читагонгу Ашик Имран рекао је да су сада руски морнари поново дошли у Читагонг, али овог пута искључиво у пријатељску посету. 

"Ово је доказ да су односи између наше две државе сада на веома високом нивоу", истакао је Имран. 

image