Свет

Аустралијски министар одбране: САД више нису наш "гарант безбедности"

Марлес је приметио да је ситуација у Индо-Пацифику постала "превише несигурна", па се морају ојачати војне способности аустралијских одбрамбених снага
Аустралијски министар одбране: САД више нису наш "гарант безбедности"www.globallookpress.com © Joshua Prieto

Аустралијски министар одбране Ричард Марлес упозорио је да је ситуација у Индо-Пацифику постала "превише несигурна" да би зависила од Сједињених Држава као гаранта безбедности Аустралије.

Иако је савез ове две државе био кључан за аустралијска питања безбедности од Другог светског рата, прилике на глобалном плану се усложњавају, због чега је и Марлес приметио да се морају ојачати војне способности аустралијских одбрамбених снага.

"Реална ситуација је таква да ће теже околности у окружењу захтевати чвршћи приступ одбрани наших интереса. У том смислу, морамо да интегришемо и ускладимо све националне снаге како бисмо остварили аустралијске стратешке циљеве", рекао је Марлес и истакао да су прошли дани када је аустралијска сигурност зависила искључиво од њиховог "гаранта безбедности" мислећи при томе на Сједињене Америчке Државе.

"Свет и наш регион постали су превише несигурни. Морамо бити вољни и способни да делујемо по сопственим условима", додао је Марлес током обраћања на Сиднејском институту а пренео "Епок тајмс".

Министар одбране рекао је и да аустралијска војска не може да се мери с великим силама, али ни да испуни свој пуни потенцијал будући да се суочава с највећим потешкоћама у запошљавању и задржавању своје радне снаге у последњих неколико деценија. Аустралијске одбрамбене снаге захтевају не само више војника већ и више људи у обавештајним, свемирским и сајбер мрежама.

Марлес, који је и потпредседник владе, рекао је и да је аустралијски премијер Ентони Албанезе, зарад регионалне стабилности, вољан да стабилизује односе с Пекингом.

Албанезе и кинески председник Си Ђинпинг састали су се на маргинама самита Г20 у Индонезији прекинувши шестогодишњу дипломатску паузу.

image