Свет

Бугарима се жури за изузеће од антируских санкција: Рупа у блокадама Кремљу донела милијарду евра

Софија ће изузеће од санкција на руску нафту укинути 1. марта уместо 31. октобра 2024.
Бугарима се жури за изузеће од антируских санкција: Рупа у блокадама Кремљу донела милијарду евраwww.globallookpress.com © oko/http://imagebroker.com/#/search/

Бугарска ће шест месеци раније него што је планирано укинути изузеће од санкција ЕУ против Русије, наводи "Политико", додајући да је одлука уследила након сазнања да је та "рупа" у санкцијама Русији омогућила да заради додатних милијарду евра.

Софија је изузета од санкција на руску нафту јер је од ње зависна. Али, сада је Влада поручила да ће то изузеће укинути 1. марта, уместо 31. октобра 2024, како је раније најавила.

Странке које подржавају владајућу коалицију траже укидање изузећа, након жестоке дебате коју је изазвало писање "Политика" да Бугарска пушта милионе барела московске нафте до рафинерије на својој територији, која је у руском власништву. Та рафинерија, како тврде, извозила је затим различита рафинисана горива у иностранство, укључујући земље ЕУ.

Поред процењених 983 милиона евра колико је "рупа" у санкцијама донела Русији, такође је власник "Лукоила" зарадио готово 500 милиона евра профита од фебруара.

"Са 1. мартом као крајњим датумом за дерогацију, гарантовано је да неће бити шокова на домаћем тржишту горива", тврди бугарски министар финансија Асен Василев, који је лично помогао у преговорима о изузећу у Бриселу прошле године током преговора о санкцијама.

Василев је такође рекао да ће подржати суспензију извозних квота из рафинерије у власништву Лукоила почевши од 1. јануара да би помогао у смањењу "новца који иде Русији".

image