Србија и Балкан

Бугарска дозволила извоз руској рафинерији упркос санкцијама

Споразум омогућава "Лукоилу" да делимично избегне предстојећи ембарго ЕУ
Бугарска дозволила извоз руској рафинерији упркос санкцијамаNone © AP Photo/Valentina Petrova, File

Бугарска ће дозволити рафинерији у Црном мору у власништву руске нафтне компаније да настави са радом и извозом нафтних деривата у Европску унију до краја 2024. године, упркос упозорењима Брисела да овакав потез није у складу са западним санкцијама. 

Споразум Бугарске и руског "Лукоила" донеће земљи додатних 350 милиона евра, према проценама владе у Софији.

"Постигли смо нешто веома важно: 'Лукоил' ће од 1. јануара 2023. сву производњу, приходе и порезе пренети у Бугарску, а не, као што је раније било, у Холандију или Швајцарску", рекао је заменик бугарског премијера Христо Алексијев, након разговора са менаџерима руске нафтне компаније, преноси АП.

Споразум омогућава "Лукоиловом" постројењу у Бугарској да делимично избегне предстојећи ембарго ЕУ на већину руских нафтних производа.

"Рафинерија не може да ради ако се извоз смањи", упозорио је генерални директор Илшат Шарафутдинов.

Може увоз, не може извоз 

Ова рафинерија је главни извор бензина и дизела који се продају на бугарском тржишту, али је половина производње за извоз.

Осим тога, ово постројење запошљава неколико хиљада људи, па би гашење, осим губитка производних капацитета, изазвало озбиљне проблеме на тржишту рада.

ЕУ је најавила забрану куповине, увоза или трансфера руске сирове нафте од 5. децембра, а других рафинисаних нафтних деривата из Русије од 5. фебруара.

Бугарска је добила изузеће и може да настави да увози сирову нафту и нафтне деривате поморским транспортом до краја 2024, али не може да извози нафтне деривате произведене од руске нафте у Бугарској.

Званичници уверавају да ће нафтни производи који се извозе бити бугарски.

image
VV inauguration
banner