Свет

Војне вежбе Филипина и САД: Заједно на мору и у ваздуху

Војне вежбе почињу у непосредној близини Тајвана, а завршавају се у Јужном кинеском мору

Војске Филипина и Сједињених Америчких Држава патролираће заједно у водама близу Тајвана, саопштили су филипински званичници.

Тај потез вероватно ће изазвати даље подизање тензија са Кином, наводи Ројтерс.

Безбедносни споразуми између два савезника увећали су се ове године, а међу њима је и договор да се готово удвостручи број филипинских база у које ће америчка војска имати приступ, од којих су неке близу Тајвана. Одржана је и највећа до сада заједничка војна вежба у априлу. 

Овонедељна тродневна заједничка поморска и ваздухопловна вежба је "значајна иницијатива" како би се повећала сарадња две земље, навео је филипински председник Фердинанд Маркос Јуниор. 

"Уверен сам да ће ово допринети безбеднијем и стабилнијем окружењу за наш народ", написао је Маркос на Иксу.

Вежба ће почети на острву Мавулис на крајњем северу Филипина, око 100 километара од Тајвана, а завршиће се у Западном филипинском мору, што је име које Манила користи за воде у Јужном кинеском мору које потпадају под ексклузивну економску зону.

Војска Филипина саопштила је да ће учествовати три поморска пловила, два борбена авиона ФА-50 и авион 29Б "супер тукано", док ће Американци послати борбени брод, као и поморски и извиђачки авион П8-А "посејдон".

image