Свет

Алеси: Теслина лабораторија издржала искушење озбиљног пожара

Структура - интегритет зграде, која датира из 1901. године, изгледа је издржао искушење и потврдио отпорност Теслине оригиналне робусне и темељне конструкције
Алеси: Теслина лабораторија издржала искушење озбиљног пожара© FOTO TANJUG/ tscw/ bs

Извршни директор Тесла научног центра Варденклиф Марк Алеси изјавио је да је једина преостала Теслина лабораторија у САД, смештена на Лонг Ајленду, издржала искушење озбиљног пожара.

"Заједно ћемо пребродити и ову кризу и изаћи јачи, поштујући наслеђе Николе Тесле и његов дух иновативности, одлучности и отпорности који овај центар оличава. Структура - интегритет зграде, која датира из 1901. године, изгледа је издржао искушење и потврдио отпорност Теслине оригиналне робусне и темељне конструкције", рекао је Алеси за Танјуг након великог пожара који је у уторак око 17 сати захватио лабораторију.

Колика је штета нанета, како је Алеси додао, тек треба да се утврди.

Према његовим речима, у наредним данима, инжењери, као и стручњаци за историјску архитектуру, заједно са полицијом округа Сафолк, ватрогасним маршалом града Брукхејвена и окружним одељењем за ватрогасне, спасилачке и хитне службе, спровешће детаљну процену.

"Њихови увиди ће бити пресудни у обликовању наших текућих планова за обнову овог историјског обележја", казао је Алеси.

Додао је да су у научном центру свесни дубоког емоционалног утицаја који је пожар имао на локалну заједницу и Теслине присталице из целог света.

"Будите сигурни, остајемо непоколебљиво транспарентни у свему што радимо", рекао је он и нагласио да ће пружати тачне информације "супротстављајући се свим дезинформацијама које се могу појавити".

Алеси је нагласио да је центар био спреман да започне значајан пројекат реновирања и рестаурације Теслиног комплекса, с циљем да једина преостала Теслина лабораторија прерасте у музеј и глобални научни центар, али да изградња још није почела.

"Та чињеница нас је поштедела додатних сложености у овој фази", рекао је Алеси.

image