Свет

Естонија оптужује Русију за прилив миграната: То је диригована операција Москве

Естонија је оптужила Москву да је покренула "операцију хибридног напада" на источној граници Европе након што је 75 људи покушало да уђе у земљу у року од неколико дана
Естонија оптужује Русију за прилив миграната: То је диригована операција Москве© TANJUG/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Естонија је оптужила Русију да стоји иза све већег броја миграната на источним границама Европе који покушавају да уђу на територије Естоније и Финске. 

Говорећи током састанка нордијских и балтичких министара одбране у Стокхолму, Хано Певкур, министар одбране Естоније, рекао је да су стотине људи који су стигли на границе две земље последњих недеља били "потпуно диригована државна операција Москве", наводи "Гардијан".

Од почетка новембра око 800 избеглица и миграната ушло је у Финску, према подацима финске граничне страже, што је навело власти да затворе све осим једног граничног прелаза.

Естонија је оптужила Москву да је покренула "операцију хибридног напада" на источној граници Европе након што је 75 људи покушало да уђе у земљу у року од неколико дана, што је значајан пораст у односу на уобичајени број.

Певкур је истакао да у Русији постоји гранична зона у коју не може да се уђе без дозволе ФСБ-а. 

"Дакле, случајно су ове стотине миграната током зиме завршиле на једном граничном прелазу у Финској са бициклима? Хајде, озбиљно", рекао је естонски министар и додао да то нису тражиоци азила, већ "наоружана илегална имиграција".

Летонски министар одбране је оценио да "није било сумње" ко стоји иза доласка тражилаца азила на финске и естонске границе. 

"Јасно је да постоји један архитекта... господар лутака, то је господин Путин", рекао је министар Летоније.

image