Свет

"Претпостављам да још нисмо мртви": Икс надмашио Фејсбук и Инстаграм

Када је "Мета" покренула нову друштвену мрежу Тредс, појавила се лавина наслова која је нову платформу прогласила "убицом Твитера", проричући пропаст Масковој платформи
"Претпостављам да још нисмо мртви": Икс надмашио Фејсбук и Инстаграм© TANJUG/Leon Neal/Pool Photo via AP

Корпоративни медији обрушили су се на друштвену мрежу Икс, јер је доживљавају као претњу њиховој идеолошкој контроли наратива и интересима њихових власника.

Када је "Мета" покренула нову друштвену мрежу Тредс, појавила се лавина наслова која је нову платформу прогласила "убицом Твитера", проричући пропаст Масковој платформи Икс. 

Тредс је у почетку био врло популаран и добио велики број корисника, након чега је уследио пад, јер је апликација, занемаривши слободу говора, дозвољавала само теме које је одобрила влада. 

Наслови попут "Твитер је на прагу смрти" ("Ролингстон") или "Твитер Илона Маска умире спором и досадном смрћу ("Фајненшел тајмс") и даље су актуелни у медијима главног тока. 

Најновији напад на Икс извела је радикална левичарска група "Медија метерс фор Америка", која је, како су објаснили из платформе Икс, "погрешно представила корисничко искуство на Иксу, у још једном покушају да се подрива слобода говора и обману оглашивачи". 

Дакле, уколико бисте читали само корпоративне медије, неко би помислио да је Икс на самрти. Али ако се само мало изађе из матрице коју ти медији намећу, долази се до потпуно другачијих података.

То је недавно обелоданио и сам Илон Маск, истичући да се објаве са Икса чешће појављују као резултати претрага на Гуглу, него оне са Фејсбука и Инстаграма. Наиме, Гугл је "покупио" 640,6 милиона објава са Икса, а "свега" 548,3 милиона са Инстаграма и 491,7 са Фејсбука.

"Претпостављам да још нисмо мртви", иронично је приметио власник Икса Илон Маск.

Компанија Икс је у понедељак поднела тужбу против групе "Медија метерс фор Америка", наводећи да су направили извештај тако да се постови оглашивача приказују поред неонацистичких и постова белих националиста како би "отерала оглашиваче са платформе и уништила Икс".

image