Магазин

Твитер прети Закерберговој апликацији због "копирања": На Тредс се пријавило 30 милиона корисника

"Такмичење је дозвољено, варање није", објавио је Илон Маск на свом Твитер налогу, као одговор на тренутну ситуацију. У писму које је адвокат Илона Маска послао Закербергу стоји да је компанија Твитер озбиљно забринута, јер се верује да се Мета бави "систематским, намерним и незаконитим" присвајањем Твитерових пословних тајни и других интелектуалних својина. Метина нова апликација Тредс, за само један дан је добила 30 милина корисника.
Твитер прети Закерберговој апликацији због "копирања": На Тредс се пријавило 30 милиона корисникаGetty © Justin Sullivan

Многи корисници Твитера су брзо приметили сличности између две апликације и наговестили да је само питање времене када ће доћи до проблема. Маск је лајковао и реаговао на бројне Твитове који критикују Тредс, а сада је ситуација постала озбиљнија.

Масков адвокат Алекс Спиро је у писму упућеном Закербергу нагласио да "Твитер намерава да стриктно спроводи своја права интелектуалне својне и захтева да Мета предузме хитне кораке, да престане да користи било какве Твитерове пословне тајне или друге високо поверљиве информације".

Такође, у писму стоји да Мета наводно има на стотине запослених који су претходно били у Твитеру, који им преносе све информације и упутства која су им потребна за "копирање". На ову тврдњу је преко објаве на Тредсу одговорио Метин портпарол Енди Стоун, тврдећи да нико у тиму за Тредс није претходно радио за Твитер.

"Адвокати понекада прете, али често не испуне оно што су обећали или само гледају колико далеко могу да оду са оптужбама. То може бити овај случај, али не знамо то засигурно," рекао је за Си-Ен-Ен Карл Тобиас, професор права на Универзитету у Ричмонду.

Наведени случај није први пут да је Закерберг критикован за крађу идеја. На Инстаграму, функција рилса (reels) је поређена са форматом видео-садржаја на ТикТоку, а Инстаграм сторији (stories) су многе асоцирали на сличну опцију коју има и Снепчет.

Мета је у среду лансирала нову апликацију, Тредс (Threads), која је доступна у сто земаља, међу којима се налази и Србија. За мање од двадесет четири сата на њу се пријавило се тридесет милиона корисника. Иако Тредс још увек нема хештегове, опцију претраживања кључних речи, директну размену порука нити десктоп верзију, аналитичари сматрају да апликација има велики потенцијал.

"Апликација за јавну конверзацију са више од милијарду корисника је потребна. Твитер је имао прилику да то уради, али није успео. Надамо се да ми хоћемо," објавио је шеф Мете, Марк Закерберг, на својој новој Тредс платофрми приликом лансирања.

Аналитичари верују да, с обзиром на бројне компликације до којих је дошло након што је Маск преузео Твитер, Тредс има потенцијала да га превазиђе. Само неке од њих су: отпуштање великог броја радника, мењање опција верификације, као и лажне вести о ограничавању објава.

С обзиром да је Тредс директно повезан са налозима корисника Инстаграма, пријављивае и коришћење апликације може бити много једноставније. Доступна је на Епл и Андроид уређајима.

Корисник ове апликације је и председник Србије Александар Вучић, који је у среду објавио своју прву фотографију уз опис.

Тензија између два технолошка предузетника се већ неко време осећа, толико да се недељама уназад прича о "борби у кавезу", у којој ће ривали моћи коначно да се супротставе један другом. Борба је постала толико актуелна тема да се претпоставља да се чак може одржати у Колосеуму у Риму.

image