Свет

Зеленски одбио могућност преговора: Мир само ако добијемо Крим и Донбас

Председник Украјине изјавио је да "само прекид ватре није довољан"
Зеленски одбио могућност преговора: Мир само ако добијемо Крим и Донбасwww.globallookpress.com © Ukrainian President'S Office/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски навео је повратак Крима и Донбаса Украјини као услове за пристанак на мировне преговоре са Русијом.

"Само прекид ватре није довољан", изјавио је Зеленски у видео обраћању током "Блумберговог" Форума нове економије у Сингапуру, и додао да "неће бити мира док не ослободимо целу нашу територију".

Зеленски је устврдио да је Крим "не само држава унутар државе, већ део наше земље и нашег суверенитета", и додао да ће "стога деокупација Крима и Донбаса зауставити рат".

Зеленски је током скорашњег видео обраћања на скупу Г20 испољио сличан став, када је навео да Украјини "не треба нудити компромисе у погледу њеног суверенитета, територијалног интегритета и независности" како би се постигао мир.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је оценио да обраћање Зеленског "апсолутно потврђује" неспремност Кијева да се укључи у било какве преговоре са Москвом, док је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да су услови Кијева "нереални" и упозорио да што дуже Кијев одбија преговоре, то ће бити теже наћи заједнички језик.

Лавров је додао да Зеленски "не слуша никакве савете са Запада", мислећи на недавне извештаје да Вашингтон, наводно, тајно наговара Кијев да одустане од бескомпромисног одбијања мировних преговора са Москвом.

image