Свет

Продужен споразум о прекиду ватре; Галант: Израел ће ударити јаче, кад наставимо сукоб у Гази

Дводневни продужетак значио би ослобађање још 20 израелских талаца и 60 палестинских затвореника
Продужен споразум о прекиду ватре; Галант: Израел ће ударити јаче, кад наставимо сукоб у Гази© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Завршен је 52. дан сукоба Израела и Хамаса и четвртог дана примирја.

Хамас је у оквиру споразума о прекиду ватре предао Црвеном крсту 17 талаца – 11 држављана Израела и шест држављана Тајланда.

Очекује се да ће из израелских затвора током вечери бити пуштено тридесет троје Палестинаца.

Катар је саопштио да је постигнут договор о продужетку примирја за још два дана.

Током дана било је одлагања у реализацији пуштања талаца због неслагања Израела и Хамаса око листа заточених за ослобађање.

У Појас Газе ушло је 200 камиона помоћи и четири цистерне са горивом.

"Дводневни продужетак значио би ослобађање још 20 израелских талаца и 60 палестинских затвореника", појаснио је шеф египатске Државне службе за информације (СИС) Дија Рашван, пренео је Ројтерс.

 

  • 27. нов 2023 • 21:20

    21:20

    Израелска војска добила је обавештење Црвеног крста да се група талаца ослобођених из Појаса Газе креће ка израелској територији.

  • 20:23

    Кирби: Још 20 талаца биће на слободи током продужетка примирја

    Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби потврдио је да ће још двадесет израелских жена и деце бити ослобођено током дводневног продужења примирја у рату Израела и Хамаса.

    Споразумом који је ступио на снагу у петак прошле недеље предвиђено је да Израел пристане на продужење примирја за додатни дан за сваких десет талаца које ослободи Хамас.

    Кирби је рекао да је данас, четвртог дана примирја, ослобађање талаца одложено јер је Хамас намеравао да ослободи неколико деце без њихових мајки.

    Он је такође рекао да не зна да ли ће данас бити пуштене на слободу две преостале отете жене у Гази које имају америчко држављанство.

    Уз то је изразио наду САД да ће се "пауза даље продужити", али је поновио да то зависи од ослобађања још талаца.

  • 20:12

    Галант: Ударићемо јаче него што је било

    Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да ће Израел, када буде наставио сукобе с Хамасом, "ударити већом снагом и борбе ће се водити у целом Појасу Газе".

    У обраћању војницима пешадијске бригаде Гивати и оклопних бригада, Галант им је поручио да треба да буду свесни да имају неколико дана, после чега ће се вратити на фронт, саопштила је канцеларија израелског министра одбране.

    "Биће то истом јачином, и јаче него што је било. Запамтите да док се организујете, одмарате и истражујете, непријатељ ради исто", рекао је Галант, пренео је "Тајмс оф Израел".

  • 18:23

    Ирак: Ако не дође до трајног прекида ватре у Гази, постоји ризик од већег сукоба

    Ирак види ризик од регионалног сукоба уколико се тренутно примирје у Гази не претвори у трајни прекид ватре, изјавио је данас саветник премијера Ирака за спољне послове.

    Ројтерс наводи да су након почетка сукоба 7. октобра Хезболах и неке ирачке фракције нападале скоро свакодневно израелске и америчке снаге, међутим, није било извештаја о нападима на америчке трупе у Ираку и Сирији откако је ступило на снагу четвородневно примирје Израела и Хамаса.

    Неке од главних играчких оружаних фракција које су стајале иза напада претходних недеља, укључујући Катаиб Сајид ал-Шухада и Катаиб Хезболах, рекли су да ће се придржавати примирја у Гази, али су поручили и да ће наставити са нападима када се примирје оконча.

    Они су, такође, навели да ће тражити евентуално избацивање америчких снага из Ирака, којих има око 2.500 у овом тренутку.

    "Цео регион је на ивици разарајућег конфликта који може да се прошири било где, а обим његовог проширења или, на који начин то контролисати и зауставити се не зна. Због тога, сматрамо да сваки прекид ватре је користан и важан у овом тренутку, за Палестинце прво, али и за све земље у региону, укључујући и Ирак", рекао је Фахрад Аладин, саветник премијера Мохамеда Шије ал-Суданија.

  • 17:33

    Катар потврдио примирје

    Министарство спољних послова Катара саопштило је да је примирје у Гази продужено за још два дана.

    "Постигнут је договор да се хуманитарно примирје продужи за додатна два дана у Појасу Газе", рекао је портпарол министарства спољних послова на платформи Икс.

  • 16:49

    Постигнут договор о ослобађању четврте групе израелских талаца из Појаса Газе

    Постигнут је договор о ослобађању четврте групе израелских талаца из Појаса Газе, биће ослобођено деветоро деце и две мајке, пренео је портал "Инет".

  • 16:01

    Египат: Близу смо договора којим би се продужило примирје за још два дана

    Египат и Катар су близу да помогну у постизању договора којим би се продужио прекид ватре између Израела и Хамаса за два дана, рекао је данас шеф египатске Државне службе за информације (СИС) Дија Рашван.

    "Дводневни продужетак значио би ослобађање још 20 израелских талаца и 60 палестинских затвореника", појаснио је Рашван, пренео је Ројтерс.

    "Очекује се да данас буде пуштено 11 израелских талаца, а преговори трају о пуштању још 33 палестинска затвореника", додао је он.

    Израел је раније поручио да се четвородневно примирје, које је почело у петак у 6.00, може продужити уколико Хамас буде дневно пуштао по 10 талаца.

  • 14:00

    Током ноћи ухапшено више од 60 Палестинаца на Западној обали

    Израелске снаге ухапсиле су током ноћи више од 60 Палестинаца на окупираној Западној обали, саопштило је Удружење палестинских затвореника.

    У саопштењу се наводи да међу ухапшенима има и бивших затвореника, објавила је Ал Џазира.

    Више од 3.000 Палестинаца притвориле су израелске снаге на Западној обали од 7. октобра, када је Хамас извршио напад на Израел.

  • 13:47

    Ројтерс: Преговарачи близу договора о продужетку примирја

    Позивајући се на египатске безбедносне изворе, Ројтерс је известио да су преговарачи близу постизању договора о продужењу примирја у Гази.

    У извештају се наводи да преговарачи раде на разликама у вези са дужином продужетка примирја и списком палестинских притвореника који ће бити пуштени.

  • 13:42

    Израел: Хамас и даље држи 184 таоца

    Портпарол израелске владе саопштио је данас да је број талаца који се и даље држе у заробљеништву у Гази 184, међу којима је 14 странаца и 80 Израелаца са двојним држављанством.

    Израел и Хамас су покренули питања у вези са списковима који су дати за данашња потенцијална ослобађања.

    Ројтерс је пренео речи званичника упознатог са разговорима, који је рекао да "катарски тим ради са обе стране да се реши питање и да се избегну одлагања".

    Израел је поручио да је спреман да продужи четвородневно примирје уколико Хамас настави да ослобађа таоце.

    Израелски званичник рекао је за Ројтерс да је на Хамасу да начини нови списак од 10 талаца које би могао да ослободи у уторак у замену за додатан дан примирја.

    Тај процес би могао да се продужи максимално пет дана на постојеће четвородневно примирје, додао је званичник.

image