Свет

Турска замрзла имовину организацијама повезаним са Радничком партијом Курдистана

На листи се налази и курдска организација из Шведске за прикупљање помоћи "Црвено сунце", која се декларише као организација за пружање хуманитарне помоћи
Турска замрзла имовину организацијама повезаним са Радничком партијом Курдистанаwww.globallookpress.com © Michael Debets

Турска је замрзнула локалну имовину 20 организација и 62 појединца са седиштем у разним европским земљама, Аустралији и Јапану, због њихових веза са Радничком партијом Курдистана (ПКК), а ова одлука је објављена у среду у турском "Службеном листу", преноси Ројтерс.

Турско Министарство трезора и финансија саопштило је да је одлука "заснована на постојању разумних основа" да су ове организације починиле дела која потпадају под Закон о спречавању финансирања тероризма.

На листи су се нашле по три организације из Немачке и Швајцарске, у којима постоји велика курдска дијаспора, и по две организације из Аустралије, Јапана и Италије.

Остале организације су из Аустрије, Белгије, Уједињеног Краљевства, Данске, Француске, Шведске, Норвешке, Ирака и Сирије.

На листи се налази и једна организација из Шведске, а то је курдска организација за прикупљање помоћи "Црвено сунце", која се декларише као организација за пружање хуманитарне помоћи.

Подсетимо, и Шведска и Финска затражиле су улазак у НАТО у мају прошле године, након почетка конфликта у Украјини.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је тада изнео примедбе на оба захтева због, како је рекао, заштите које нордијске државе пружају терористима. Турска је подржала кандидатуру Финске у априлу, док је Шведску оставила на чекању.

Турска је од Шведске тражила да обузда локалне чланове ПКК, коју су Европска унија и Сједињене Државе прогласиле терористичком организацијом.

image