Свет

Иран упозорио: Ако се Багдад не обрачуна с Курдима, ми ћемо

Командант елитних иранских Кудс јединица Есмаил Гани упозорио је Багдад да курдске опозиционе групе у северном Ираку подстичу протесте у Ирану
Иран упозорио: Ако се Багдад не обрачуна с Курдима, ми ћемоwww.globallookpress.com © Khamenei.Ir

Командант елитних иранских Кудс јединица Есмаил Гани посетио је ове недеље Багдад и упозорио да ће покренути копнену војну операцију против курдских опозиционих група у северном Ираку, ако ирачка војска не обезбеди границу двеју земаља и спречи њихове сталне преласке на територију Ирана, преноси Асошиејтед прес.

Есмаил Гани је ово упозорење изнео током састанка са премијером Мохамедом Шијом ал-Суданијем и председником Абдулом Латифом Рашидом.

АП се позива на неколико неименованих званичника - два шиитска политичара, два званичника милиције и високог курдског званичника, који су тражили анонимност, јер нису били овлашћени да обавештавају медије о овом састанку.

Командант елитних снага иранске Револуционарне гарде Есмаил Гани тврди да курдске опозиционе групе кријумчаре оружје из Ирака у Иран и подстичу антивладине протесте у Ирану. Гани захтева да се разоружају опозиционе групе Курда у северном Ираку и утврди ирачко-иранска граница.

Есмаил Гани је стигао у Багдад након иранског напада беспилотним летелицама и пројектилима на опозиционе базе Курда у ирачкој провинцији Ербил. Техеран је до сада више пута изводио ракетне нападе на ове курдске базе.

Ово је први пут да су ирански званичници јавно запретили копненом операцијом у Ираку, после вишемесечних тензија на ирачко-иранској граници. 

До антивладиних протеста у Ирану је дошло после смрти Махсе Амини(22) у полицијском притвору у Техерану. Амини је пореклом из курдског града Сакеза. У протестима је хиљаде ухапшено, а стотине убијено, наводи АП.

Иран је окривио Запад и суседе на Блиском истоку за мешање у његове унутрашње ствари. Техеран је уперио прст и у курдске опозиционе групе у северном Ираку и оптужио их за директну умешаност у протесте и везе са Израелом. У Техерану већ дуго тврде да су агенти израелског Мосада активни у областима у којим живе ирачки Курди.

Ирачки званичници, које цитира АП, су тој агенцији рекли да не виде доказе који би подржали иранске оптужбе против курдских група и више пута су покушавали да убеде Техеран да се оружје не кријумчари из Ирака у Иран.

Курдске опозиционе странке у Ираку признају да одржавају везе са курдским областима у Ирану, али поричу да кријумчаре оружје да би наоружали демонстранте у тој земљи. Ирачки Курди истичу да њихово учешће не иде даље од пружања моралне подршке и пружања медицинске неге повређеним демонстрантима који долазе из Ирана.

"Никада нисмо кријумчарили оружје у било коју земљу или из ње", тврди члан Демократске партије Иранског Курдистана (КДПИ) Соран Нури.

"Ирански режим чврсто верује да Мосад користи курдску територију и курдске опозиционе групе да пошаље оружје и борце у курдске области у Ирану", рекла је директорка америчког истраживачког центра "Института за Блиски исток" Ранда Слим.

Курдске организације су у сукобу са Техераном још од Исламске револуције 1979. године, што је резултирало тиме да су многи затражили политички азил у Ираку и у тој земљи успоставили своје базе.

image