Свет

Турска још дебатује: Ништа од уласка Шведске у НАТО

Комисија за спољне послове одложила је гласање о кандидатури Стокхолма како би се о том питању још разговарало
Турска још дебатује: Ништа од уласка Шведске у НАТО© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Турска неће завршити ратификацију кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у на време, како би се на састанку министара спољних послова Алијансе одржала церемонија њеног приступања, тврде извори Ројтерса, који наводе да је о томе обавештен и НАТО.

Комисија за спољне послове турског парламента одложила је прошле недеље гласање о кандидатури Шведске, како би одржала даље разговоре на ту тему. Своју дебату о том питању, они ће највероватније наставити у уторак или среду, рекао је један од извора. 

Министри иностраних послова НАТО-а састају се у Бриселу тих дана, 28. и 29. новембра, а у западном одбрамбеном блоку било је оних који су се надали да ће се у то време славити и приступање Шведске.

И Шведска и Финска затражиле су улазак у НАТО, у мају прошле године након почетка руске Специјалне војне операције.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је приговорио на оба захтева због, како је рекао, тога што нордијске нације нису довољно учиниле у борби против тероризма, као и због њиховог трговинског ембарга за одбрану.

Турска је на крају "пропустила" Финску, али за Шведску врата блока још није отворила. Турска се сматра главном шведском препреком за приступање, иако њено чланство у западном војном савезу није још одобрила ни Мађарска.

Предлог закона о ратификацији чланства Шведске, пре Парламента треба да одобри турска комисија за спољне послове. "Улазница" Стокхолма за НАТО затим стиже на потписивање Ердогану, како би он закључио процес, због чије су дужине западни савезници Анкаре већ фрустрирани.

image