Свет

Би-Би-Си: Курди ће престати да чувају осумњичене борце Исламске државе

Локалне снаге на североистоку Сирије упозориле су да ће, у случају турске копнене операције, морати да напусте кампове у којима се налазе затвореници ИД, међу којима има и Албанаца
Би-Би-Си: Курди ће престати да чувају осумњичене борце Исламске државе© Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad

Командант курдских Сиријских демократских снага (СДФ) Мазлум Абди рекао је за Би-Би-Си да би турска копнена операција, у знак одмазде за бомбашки напад у Истанбулу с којим, тврди он, СДФ нема никакве везе, могла да оживи терористичку Исламску државу (ИД), и самим тим да дестабилизује регион.

"То би довело до другог грађанског рата у Сирији и наше противтерористичке операције против ИД би престале", рекао је Абди и додао да су се "као део међународне коалиције борили и победили ИД, а Турска ће својим дејствима то поткопати."

У борби против Исламске државе у Сирији САД су се у великој мери ослањале на курдске снаге, а СДФ је и даље задужен за затворе и кампове у којима се налазе осумњичени борци ИД и њихове породице.

Највећи од ових импровизованих објеката је Ел Хол, где живи више од 50.000 људи. СДФ је саопштио да је управо то подручје било мета више турских ваздушних напада, те да је убијено седам службеника обезбеђења одговорних за чување кампа. Шест страних заточеника је побегло током напада, али су касније поново ухваћени.

Генерал Абди је упозорио да ће даљи турски напади директно утицати на способност његових снага да задрже ове локације: "Наше снаге би у том случају биле заузете заштитом сопствених људи и породица и не бисмо могли да чувамо логоре."

У кампу с терористима ИД и 13 Албанаца

Према информацијама "А2 Си-Ен-Ена", у Ел Холу налази се и 13 Албанаца.

Иначе, у периоду 2012–2014. више од сто албанских држављана отишло је у Сирију и укључило се у оружане сукобе, прво у Ел Нусра фронту, а затим и у терористичкој организацији ИСИС. Међу њима је било више од 13 жена и 31 дете.

У мају ове године Албанија и "Косово" извели су за сада последњу операцију репатријације својих држављана из Сирије и Ирака. Власти су саопштиле да су четири жене и деветоро деце између 6 и 16 година из Албаније стигли у Приштину заједно са осталим грађанима "Косова" који су побегли из паклених кампова, пренео је "Косово онлајн".

image