Свет

Еуроатом: Расте увоз руског нуклеарног горива у ЕУ

Увоз земаља које користе ВВЕР реакторе руске производње порастао је у 2022. у поређењу са 2021. и вероватно ће се повећати 2023. у поређењу са том годином, рекао је вршилац дужности директора Агенције Еуратома за снабдевање Стефано Чикарело
Еуроатом: Расте увоз руског нуклеарног горива у ЕУGetty © Sean Gallup/Getty Images

Европска унија је поново повећала увоз руског нуклеарног горива и услуге за блок реакторе конструисане у Русији током 2023. године у поређењу са 2021. годином, саопштила је Агенција Еуратома за снабдевање (ЕСА).

Подсетимо, увоз нуклеарног горива не подлеже свеобухватним санкцијама које је Брисел увео Москви.

Укупан увоз из руске нуклеарне индустрије остао је стабилан прошле године, упркос растућој потражњи за нуклеарном енергијом изазваној високим трошковима енергената и напорима да се смање емисије угљеника, наводи Ројтерс.

Међутим, увоз пет земаља ЕУ, које користе тзв. ВВЕР реакторе, вероватно ће ове године поново премашити ниво из 2021, након пораста и током 2022. године, рекао је Стефано Чикарело, вршилац дужности директора ЕСА у интервјуу за Ројтерс.

"Увоз земаља које користе ВВЕР реакторе руске производње порастао је у 2022. у поређењу са 2021. и вероватно ће се повећати 2023. у поређењу са том годином, пре" почетка руске војне операције у Украјини, рекао је Чикарело.

Прошле године је тих пет земаља, Бугарска, Чешка Република, Финска, Мађарска и Словачка , купило 30 одсто више услуга конверзије од Русије и 22 одсто више обогаћивања, навела је ЕСА у свом годишњем извештају у октобру.

Од пет земаља ЕУ које су се до сада у потпуности ослањале на руско снабдевање, само Мађарска још треба да потпише уговоре за алтернативно гориво, наводи ЕСА.

Раније ове године, у Украјини, америчка компанија "Вестингхаус" је први пут користила алтернативно гориво за ВВЕР реактор, али би за пребацивање на алтернативно гориво у већем обиму биле потребне године, наводи Ројтерс.

image