Русија

Стручњаци ИАЕА: Вежба у Запорошкој нуклеарној електрани протекла према плану

Нуклеарку Запорожје, која има шест реактора, контролише руска војска од првих дана након ескалације сукоба у фебруару 2022. године
Стручњаци ИАЕА: Вежба у Запорошкој нуклеарној електрани протекла према плануwww.globallookpress.com © Albert Kosheliev/Keystone Press Agency

Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) навели су данас да је недавна вежба реаговања у ванредним ситуацијама у Запорошкој нуклеарној електрани (ЗНПП) изведена према планираном сценарију.

Агенција је истакла да је вежба била фокусирана на радње, које би требало предузети као одговоре на хипотетички прекид цеви са радиоактивном отпадном водом и искључење струје са једне реакторске јединице, пренео је Ројтерс.

Стручњаци из ИАЕА такође су посматрали припреме за евакуацију дела особља електране, што је такође био део планиране вежбе.

Руска Федерална служба за еколошки, технолошки и нуклеарни надзор је 23. новембра саопштила да је проверила спремност особља у ЗНПП да реагује на ванредне ситуације.

Нуклеарку Запорожје, која има шест реактора, контролише руска војска од првих дана након ескалације сукоба у фебруару 2022. године.

image