Свет

Проваљено у амерички центар за напредна нуклеарна истраживања: Ко су геј фури хакери?

Услов за враћање украдених података је да Национална лабораторија Ајдаха започне истраживање могућности стварања правих жена-мачака
Проваљено у амерички центар за напредна нуклеарна истраживања: Ко су геј фури хакери?Getty © Adam Berry/Getty Images

Национална лабораторија Ајдаха (ИНЛ), центар за нуклеарна истраживања Министарствa енергетике САД, потврдила је у среду да je доживела "масовно" хаковање, а одговорност је преузела група "геј фури хакера" под називом "Сиџд сек".

Тзв. "фурији" су особе чији (сексуални) идентитет подразумева ношење костима животиња дизајнираних у стилу анимираних филмова.

Након дигиталног напада, на интернету су подељени приватни подаци запослених попут адреса, бројеви социјалног осигурања, информације о банковним рачунима, пренели су локални медији, укључујући "Ист Ајдахо њуз".

ИНЛ се налази у Ајдахо Фолсу, месту са око 67.000 становника у источном делу те савезне државе. Има више од 5.000 запослених и ради на истраживању нуклеарних реактора и пројеката одрживе енергије за савезну владу.

Локални медији у почетку нису навели имена осумњичених хакера, али је група која себе назива "Сиџд сек" на крају преузела одговорност, објавивши неке од украдених информација на друштвеним мрежама.

"Спремни смо да се нагодимо са ИНЛ. Ако буду радили на стварању правих жена-мачака, ми ћемо уклонити ову објаву", написала је "геј фури" хакерска организација у шаљивој поруци у којој је објављено цурење у понедељак.

Жена-мачка је архетип лика који се може наћи у неким јапанским стриповима (манга) и анимираним филмовима (аниме), а обично је у питању девојка са мачјим ушима, репом или другим атрибутима.

"Сиџд сек" себе описује као групу "геј фури" хакера.

Ова група је у октобру преузела одговорност за цурење стотина НАТО докумената, као и за хаковање неколико влада савезних америчких држава у јуну, наводно због доношења закона против операција промене пола.

Том приликом, "Сиџд сек" је процурио око 180 гигабајта података само из Тексаса и рекао да је хаковао и Небраску, Пенсилванију, Јужну Дакоту и Јужну Каролину.

image
VV inauguration
banner