Економија

Пусти снови Вашингтона: Преполовићемо Русима приходе од нафте и гаса

Званичници ЕУ раније су признали да је Москва успешно заобишла ограничење цене нафте, јер готово ниједна њена испорука овог енергента није продата по или испод границе цене
Пусти снови Вашингтона: Преполовићемо Русима приходе од нафте и гаса© Tanjug/AP Photo

Вашингтон ће у наредним годинама спроводити своју политику санкција према руским енергентима у настојању да преполови приходе Москве од нафте и гаса до 2030. године, рекао је високи амерички званичник за "Фајненшел тајмс". 

САД предводе међународне напоре да ограниче извоз руске нафте и горива од почетка сукоба у Украјини прошле године.  

"Циљ ових санкција је да се промени понашање Русије и да се осигура да Путин не буде у позицији, како год да се успостави нека врста мира, да искористи три или четири године да се поново наоружа и припреми своју војску за трећу фазу инвазије на Украјину", објаснио је помоћник државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајат.  

ЕУ и земље Г7 наметнуле су горњу границу од 60 долара по барелу за руску нафту уз забрану западним фирмама да пружају осигурање и друге услуге за испоруке руске нафте, осим ако се терет не купи испод утврђене цене. 

Приходи Москве од продаје нафте и гаса пали за 46 одсто у односу на исти период прошле године у јануару након што је горња граница цена наметнута, али су после драматично порасли задајући ударац покушајима Запада да смањи руске приходе од енергената.

Званичници ЕУ раније су признали да је Москва успешно заобишла ограничење, јер готово ниједна њена испорука сирове нафте није продата по или испод границе цене. 

Вашингтон је тврдио да су ограничења наметнула значајне трошкове Москви и обећао је да ће пооштрити мере у покушају да нанесе штету руској економији. У још једном настојању да смањи руске приходе од енергената, Министарство финансија САД ради на повећању трошкова које Москва мора да плати за вођење наводне флоте танкера у сенци који имају нејасан статус власништва и осигурања, и на којима су ограничене цене.

"САД траже начине да ту флоту у сенци учине мање ефикасном", каже Пајат.

image