Свет

Словачка рекла "не" санкцијама за руски нуклеарни сектор

У Словачкој данас раде две нуклеарке, које још нису спремне да користе неко друго гориво осим нуклеарног. Будући да се у њима производи више од половине укупне производње електричне енергије у Словачкој, Братислава је поновила да неће подржати 12. пакет санкција Европске уније, уколико се буде односио на нуклеарни сектор Русије
Словачка рекла "не" санкцијама за руски нуклеарни секторwww.globallookpress.com © Milenko Badzic

Словачка неће подржати нове санкције Европске уније против Русије уколико се оне буду односиле на нуклеарно гориво, рекао је министар спољних послова Словачке Јурај Бланар у емисији "Суботњи дијалози" на РТВС.

"Наша црвена линија је да тамо (у 12. пакету санкција) не може бити нуклеарног горива, јер наше нуклеарне електране још нису довољно трансформисане даби могле да раде са другим горивом", рекао је он, те поновио да стога не би требало да буде никаквог спомињања руског нуклеарног горива.

Нешто слично у октобру ове године изјавио је и словачки премијер Роберт Фицо, који је упозорио да Братислава неће подржати нова ограничења ЕУ против Москве уколико се она буду односила на нуклеарни сектор. И тада је објашњење било то да је руско нуклеарно гориво једноставно потребно Словачкој зарад њених нуклеарки.

У Словачкој су, иначе, у функцији две нуклеарне електране, које производе више од половине електричне енергије у земљи. Гориво за обе станице раније је испоручивала руска државна корпорација "Росатом".

У марту 2022. Словачка је од Русије добила нуклеарно гориво које ће, како се процењује, бити коришћено до краја 2023. године. 

Ипак, у августу 2023., како преносе "РИА Новости", Словачка је потписала уговор са америчком фирмом "Westinghouse". Уговор предвиђа испоруку нуклеарног горива за словачке нуклеарке. 

Словачка, међутим, није једина земља која се противи санкцијама против руског нуклеарног сектора. 

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је у уторак да Мађарска, такође, неће пристати на такве санкције.

Истовремено је напоменуо да се у првобитним нацртима, односно, предлозима за 12. пакет санкција не налазе мере усмере против руског нуклеарног сектора. 

image