Економија

Русија преузима највеће налазиште нафте у Ираку откривено у последњих 20 година

Када су 2012. године руска и јапанска компанија закључиле уговор са Ираком о нафтном Блоку 10, поље Ериду богато нафтом и даље није било откривено
Русија преузима највеће налазиште нафте у Ираку откривено у последњих 20 година© Photo by Chris McGrath/Getty Images

Поље Ериду је највеће налазиште нафте у Ираку откривено у последњих 20 година, а након прошлонедељне одлуке јапнаског "Инпекса" да прода свој удео (40 одсто) у налазишту, руски "Лукоил" има одрешене руке да преузме контролу над целим нафтом богатим подручјем, пише портал "Ојл прајс".

Како се објашњава, на основу прелиминарних процена се сматра да нафтно поље Ериду у Ираку садржи 7-10 милијарди барела резерви. Извори на високим позицијама из руске нафтне индустрије са којима је ексклузивно разговарао портал рекли су да би нафте у Ериду заправо могло да буде и дупло више. 

Портал оцењује да Русија жели да контролише ирачко поље заједно са савезником Кином, што је "у складу са циљем Москве и Пекинга да држе Запад подаље од енергетских споразума у ​​Ираку како би Багдад задржали ближе новој иранско-саудијској осовини".

"Лукоил" је раније контролисао 60 одсто Блока 10 у коме се налази Ериду. 

У марту је ирачка државна компанија "Ди Кар Ојл компани" званично одобрила развој резерви Блока 10, укључујући и читаво поље Ериду. 

Блок 10 се налази на југоистоку Ирака, отприлике 120 км западно од кључне руте за извоз нафте из Басре, и јужно од огромних нафтних поља око Насирије. Према уговору за Блок 10 који је додељен "Лукоилу" и "Инпексу" још 2012. године у четвртој рунди лиценцирања у Ираку цена барелу је релативно висока (5,99 долара), иако у том тренутку огромно поље Ериду није било откривено.

У 2021. години, након прелиминарних тестирања, ирачко Министарство нафте је саопштило да очекује максималну производњу од најмање 250.000 барела дневно из Еридуа до 2027. године.

image