Свет

Конгресна комисија позива да САД повећају свој нуклеарни арсенал "због уједињене Кине и Русије"

"С обзиром на тренутне токове и претње, наша нација ће се ускоро сусрести са фундаментално другачијим глобалним окружењем", наводи се у извештају
Конгресна комисија позива да САД повећају свој нуклеарни арсенал "због уједињене Кине и Русије"Getty © Photo by Jeon Heon-Kyun-Pool/Getty Images

Сједињене Државе морају да прошире и модернизују свој нуклеарни арсенал како би одвратиле комбиновану агресију комунистичке Кине и Русије, наводи се у новом извештају Конгресне комисије.

Планирани нуклеарни капацитет "ограничава" способност Сједињених Држава да ефикасно спрече рат са Кином и Русијом, наводи се у извештају Конгресне комисије о стратешком положају Сједињених Држава.

"С обзиром на тренутне токове и претње, наша нација ће се ускоро сусрести са фундаментално другачијим глобалним окружењем: суочићемо се са светом у којем две државе поседују нуклеарне арсенале паралелне нашим", наводи се у извештају.

У извештају се наглашава да би нови сукоб са једном или обема силама реално могао да доведе до нуклеарне катастрофе и да би га требало одвратити.

Нуклеарне снаге САД "нису довољне" 

Све у свему, у извештају се наовди да су тренутни планови за модернизацију националних нуклеарних снага "неопходни, али не и довољни", с обзиром на "све већу способност Кине и Русије да заједнички прете Сједињеним Државама својим нуклеарним арсеналима".

Коаутор извештаја, виши сарадник Института Хадсон Маршал Билингсли рекао је да је кључни фактор у доношењу одлука Комисије брзо ширење кинеског нуклеарног арсенала.

"Они су на корак од тога да нам парирају или чак надмаше број нашег нуклеарног оружја", рекао је Билингсли.

Његови коментари односили су се на најновији извештај Пентагона о војној моћи Кине у ком се наводи да та држава већ има 500 распоређених нуклеарних бојевих глава и да ће их до 2030. године имати више од 1.000.

Виши сарадник Института Хадсон Ребека Хајнрихс, такође коауторка извештаја, рекла је да је неопходно супротставити се уједињеним Русији и Кини, које су "ушле у досад невиђено свеобухватно стратешко партнерство".

image