Свет

Украјина: Могу ли маринци-непливачи да победе?

Кијев се суочава са озбиљним проблемима у регрутацији и са страхом да би западна подршка Кијеву могла да буде обустављена
Украјина: Могу ли маринци-непливачи да победе?www.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Украјинске снаге попуњавају се неискусним регрутима, а неки од њих, попут маринаца послатих на обалу реке Дњепар, не знају ни да пливају, признаје један украјински војник, преноси Би-Би-Си,.

Војник, који је желео да остане анониман, пружио је сликовит приказ тешкоћа са којима се украјинске снаге суочавају на положајима на источној обали реке Дњепар, у јужној Украјини.

Украјински председник Владимир Зеленски је недавно овај напредак поздравио као велику победу. Овај војник, међутим, тврди да се украјинске снаге суочавају са озбиљном несташицом људства и опреме, покушавајући да одбране своје позиције изложене немилосрдним руским нападима.

"Овде је требало да буде постављено неколико бригада, а ми имамо само чете. Једноставно, немамо довољно људи", рекао је војник.

Како он тврди: "Међу нама има доста младих момака. Потребни су нам обучени људи, а не ови које сада имамо. Добијамо момке који су провели само три недеље на обуци и који су пуцали свега неколико пута."

"Сви који су хтели да се пријаве у добровољце то су одавно учинили. Сада добијамо само оне који нису успели да избегну регрутацију. Овоме ћете се смејати, али неки маринци не знају ни да пливају", додао је војник.

Украјина се сада суочава са озбиљним проблемима у регутацији, као и са страхом да би западна подршка Кијеву могла да буде обустављена.

Украјинци су се некада сами пријављивали у војску, али због великих губитака, ове бројке непрекидно опадају. Украјина не објављује никакве податке о регрутацији.

У недавном есеју за "Економист", украјински врховни војни командант Валериј Залужни признао је да се Кијев суочава са недостатком трупа.

Русија има много већу популацију од Украјине, а прошле године је регрутовала око 300.000 људи, обучених и спремних за борбу.

image