Свет

Финска почиње производњу артиљеријске муниције за Украјину

Све је спремно, намеравамо да подржимо Кијев још више, каже фински министар одбране Анти Хаканен
Финска почиње производњу артиљеријске муниције за Украјинуwww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Финска ће почети да производи артиљеријске гранате за Украјину, изјавио је фински министар одбране Анти Хаканен, преноси лист "Илталехти".

"Завршили смо преговоре о томе како ће Финска повећати производњу артиљеријских граната за наоружавање Украјине. Ова одлука ће бити донета врло брзо", рекао је Хаканен.

Он је нагласио да ће одлука "вероватно бити донета пре Божића" (25. децембра), као и да ће трошкови производње бити увећани за десетине милиона евра. 

"Све је спремно. Намеравамо да подржимо Украјину још више. Истовремено ћемо додатно повећати спремност Финске и нордијских земаља да производе још више муниције", прецизирао је фински министар.

Раније је Министарство одбране Финске саопштило да ће Украјини доделити нови пакет војне помоћи у износу од око 100 милиона евра.

"Финска ће послати више одбрамбене опреме да помогне Украјини. Ово је већ 20. пакет помоћи тој земљи", навели су у министарству.

ЕУ је раније обећавала да ће Кијеву до марта 2024. године испоручити милион граната, али је признала да то није изводљиво, јер постојећи капацитети у Европи нису у стању да произведу ту количину муниције.

image