Свет

Фински премијер: Руска претња неће нестати, чак и ако Украјина победи

Украјини се на сваки начин мора помоћи да победи у рату, сматра Петери Орпо и додаје да је подршка и даље веома солидна, упркос знацима замора међу европским земљама
Фински премијер: Руска претња неће нестати, чак и ако Украјина победи© TANJUG/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Премијер Финске Петери Орпо поручио је да његова влада неће одустати од подршке Украјини, додавши да је Русија непредвидива.

"Ми морамо да радимо све време јер је Русија веома непредвидива", рекао је Орпо и навео да Москва тренутно не представља претњу по Финску, преноси фински јавни сервис ИЛЕ.

Истакао је да Европа и Запад морају да имају на уму да се Украјини на сваки начин мора помоћи да победи у рату.

"Руска претња неће нестати, чак и ако Украјина сутра победи", навео је Орпо.

Према његовим речима, било је видљивих знакова замора у подршци Украјини међу европским земљама, међутим фински премијер истиче да је подршка и даље "веома солидна".

"Био сам позитивно изненађен и поносан на то колико је чврста подршка", рекао је Орпо.

Коментаришући резултате избора у Словачкој, он је додао да је потребно да прође одређено време како би се видело на који начин ће се променити политика Словачке након парламентарних избора на којима је највише гласова освојила странка Смер-СДД.

Истовремено, каже да у Пољској неће бити великих промена јер, како наводи, Русија и даље представља претњу по ту земљу.

Говорећи о Сједињеним Америчким Државама, Орпо је навео да би политика Вашингтона могла да се промени у будућности, у зависност од изборних резултата.

image