Свет

Пад на ниске гране: Стопа сиромаштва деце у Британији међу највишим у ЕУ

Британија је у врху листе земаља ОЕЦД и ЕУ са најгорим рејтингом када је реч о сиромаштву деце
Пад на ниске гране: Стопа сиромаштва деце у Британији међу највишим у ЕУGetty © Christopher Furlong / Staff

Уједињене нације рангирале су Британију као једну од земаља са најлошијим резултатима у погледу стопе сиромаштва деце међу 39 чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и ЕУ.

Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) процењује да скоро 70 милиона деце у земљама са високим и средњим приходима живи у сиромаштву.

Велика Британија је "боља" је само од Турске и Колумбије. Док су земље централне и источне Европе попут Пољске, Словеније, Летоније и Литваније значајно смањиле сиромаштво деце током протекле деценије, Британија је претрпела повећање од 20 одсто, наводи се у извештају.

Коментаришући извештај, извршни директор УНИЦЕФ-а у Великој Британији Џон Спаркс подсетио је да је у Великој Британији смањена потрошња на дечије и породичне додатке, због чега више деце одраста у сиромаштву.

Портпарол британског министарства за рад и пензије одговорио је тврдњом да је влада ове године повећала бенефиције за више од 10 одсто. Званичник је додао да "је број деце која живе у апсолутном сиромаштву за 400.000 мањи у поређењу са 2010, а да је број одраслих у тој ситуацији смањен за 1,7 милиона".

Фондација Џозеф Раунтри (ЈРФ) из Велике Британије известила је у октобру да је у 2022. више од милион деце у земљи претрпело најекстремнији облик сиромаштва.

Такође је процењено да је број Британаца који живе у немаштини порастао за 61 одсто између 2019. и 2022. на 3,8 милиона људи. Број сиромашне деце се скоро утростручио од 2017. године, што представља драматичан пораст од 186 одсто, навела је група.

image