Свет

Словачки друмски превозници поново протестују на граници са Украјином

Улаз у Словачку ће бити блокиран само за камионски саобраћај док ће се за путничка возила пролаз бити неометан
Словачки друмски превозници поново протестују на граници са Украјиномwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Словачки возачи камиона поново ће од 15 часова делимично блокирати једини гранични прелаз за теретна возила са Украјином, Висне Немецке/Ужгорд, јер су, како су навели, незадовољни одлуком ЕУ да украјински превозници буду изузети од добијања дозволе за улазак и излазак из блока, саопштили су данас превозници.

"За камионски саобраћај биће блокиран улаз у Словачку. Приватни саобраћај ни на који начин неће бити ометан", саопштило је словачко транспортно удружење УНАС, преноси Ројтерс.

Словачки возачи камиона придружили су се првог дана децембра пољским колегама који од 6. новембра блокирају границе са захтевом да Европска унија поново уведе систем дозвола за украјинске камионџије које улазе у блок и оне који из ЕУ улазе у Украјину, уз изузетке за хуманитарну помоћ и војне залихе, што је довело до пораста цена горива и неких прехрамбених производа, али и до кашњења у испоруци дронова украјинској војсци.

Док је Украјина је јуче превезла прву туру камиона возовима преко блокиране границе са Пољском, нове блокаде граница за данас најавили су и мађарски возачи камиона.

image