Свет

Агенција УН: Мјанмар постао водећи произвођач опијума у свету

Мјанмар је престигao Авганистан, где су талибани званично увели забрану на производњу опијума, саопштила је Агенција УН за борбу против дроге и криминала
Агенција УН: Мјанмар постао водећи произвођач опијума у свету© Pixabay

Јужноазијска држава Мјанмар највећи је произвођач опијума у свету, указује се у  данас објављеном извештају Агенција УН за борбу против дроге и криминала (УНДОЦ).

Мјанмар је престигao Авганистан, где су талибани званично увели забрану на производњу опијума, саопштио је УНДОЦ, преноси АП.

Талибанска забрана је довела до пада од 95 одсто у гајењу мака за добијање опијума, истакла је Агенција УН прошлог месеца.

Опијум, од кога се касније праве морфијум и хероин, добија се из цветова мака.

Од 2022. до 2023. године, производња нелегалних усева мака повећала се за 18 одсто, показао је нови документ.

"Иако се област на којој се гаји мак није вратила на историјски максимум од близу 58.000 хектара, како је било 2013. године, након три узастопне године раста, гајење мака у Мјанмару се шири све више", наводи се у документу.

Процењује се да се по хектару добије 22,9 килограма опијума, чиме је оборен рекорд из 2022. године.

Насилна политичка превирања у Мјанмару довела су до повећања производње опијума.

Извештај Агенције УН наводи да је гајење мака у југоисточној Азији уско повезано са сиромаштвом, недостатком рада владиних институција, и изазовима попут политичке нестабилности и нестабилне макроекономије.

Агенција УН истиче да је просечна цена која се плаћа узгајивачима опијума повећана за 27 одсто, на 355 долара по килограму.

То значи да су узгајивачи зарадили за око 75 одсто више него прошле године.

image