Свет

УН: Узгој опијума опао за 95 одсто у Авганистану, последице ће се осетити у целом свету

Производња опијумског мака у Авганистану је нагло опала откако су власти увеле забрану дроге прошле године, наводе из УН.
УН: Узгој опијума опао за 95 одсто у Авганистану, последице ће се осетити у целом светуGetty © Paula Bronstein / Staff

Подаци Канцеларије УН за дрогу и криминал (УНОДЦ) показују да је узгој опијума у Авганистану пао за 95 одсто, са 6.200 тона у 2022. на 333 тоне у 2023, што одговара смањењу поља засађених опијумским маком са 233.000 хектара на само 10.800 хектара у истом периоду.

Скоро потпуна контракција економије опијата имаће далекосежне последице, упозорава УНОДЦ, истичући хитну потребу за алтернативном подршком за развој руралних заједница које живе од узгоја мака.

Нагло смањење производње има тренутне хуманитарне последице за многе рањиве руралне заједнице које су се ослањале на приход од узгоја опијума, наводе из УН. Приход фармера од продаје опијума убраног 2023. трговцима пао је за више од 92 одсто са процењених 1.360 милиона долара за жетву 2022. на 110 милиона долара у 2023. године, додаје се у истраживању.

Изван Авганистана, мање хероина може довести до смањене трговине и употребе, или би могло да подстакне појаву штетних алтернатива, као што су фентанил и други синтетички опиоиди, упозорио је УНОДЦ.

Подаци о запленама показују да трговци распродају своје залихе опијума из прошлих рекордних жетви, како би пребродили мањак у 2023. години, док је прерада хероина смањена. Међутим, трговина другим дрогама, односно метамфетамином, порасла је у региону.

image