Русија

Сарадња Русије и Мјанмара: Заједно против тероризма и сајбер криминала

Документ о сарадњи предвиђа редовне консултације и размену мишљења о питањима националне, регионалне и међународне безбедности
Сарадња Русије и Мјанмара: Заједно против тероризма и сајбер криминалаwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Савети безбедности Русије и Мјанмара потписали су меморандум о сарадњи, саопштио је Савет безбедности Русије чији се секретар Николај Патрушев налази у званичној посети овој азијској земљи.

Документ потписан на крају безбедносних консултација потврђује спремност за вишеструку интеракцију између безбедносних снага две земље, а подразумева редовне консултације и размену мишљења о питањима националне, регионалне и међународне безбедности.

Посебна пажња разговора посвећена је интеракцији органа за спровођење закона, обавештајних служби и војних ресора како би се осигурало поштовање закона, утврдиле антитерористичке мере као и анализирали канали и извори финансирања терористичких организација.

Стране ће убудуће размењивати релевантне информације о вођама и активним учесницима нарко-банди, путевима и начинима транспорта забрањених супстанци, наводи се у саопштењу.

На преговорима је било речи и о сузбијању сиве економије и решавању питања прехрамбене и енергетске безбедности али и о питањима међународне агенде.

Потписан је и споразум владе Руске Федерације и владе Мјанмара за развој заједничких мера за сузбијање сајбер претњи како би државе сарађивале у сфери информационе безбедности.

Поред Патрушева, састанку су присуствовали представници Министарства одбране, Федералне службе безбедности (ФСБ) и Савета безбедности.

Истог дана су и представници министарстава економског развоја, индустрије и трговине, енергетике и пољопривреде одржали одвојене састанке са колегама из Мјанмара.

image
VV inauguration
banner