Свет

ЕУ усвојила предлог о заједничком приступу према Москви

Чланице Уније радиће на изолацији Русије, саопштио високи представник ЕУ за спољну политику
ЕУ усвојила предлог о заједничком приступу према Москви© Carl Court / Staff

Министри иностраних послова Европске уније усвојили су предлог за заједнички приступ ЕУ према Русији у шест тачака, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Он је истакао да, док траје сукоб у Украјини и нејасно је када ће се окончати, будући односи са Русијом такође остају нејасни, а земљама ЕУ је већ сада потребан заједнички приступ.

Прва тачка, истакао је Борељ, предвиђа заједничке напоре на изолацији Русије.

"То подразумева увођење и спровођење ограничавајућих мера према Русији, као и спречавање њиховог кршења", нагласио је Борељ.

Поред тога, овај приступ означава и да ће кривци за кршење међународног права морати да одговарају за то.

Заједнички европски приступ, истиче европски званичник, укључује и пружање помоћи суседима ЕУ у превазилажењу последица глобалне кризе, попут помоћи ЕУ Украјини.

"Четврта тачка је блиска сарадња са НАТО-ом, као и другим партнерима на светској сцени ради заштите светског поретка, базираног на правилима", објаснио је Борељ.

Шеф европске дипломатије подвукао је да у ЕУ одбацују идеју о сферама утицаја, која мора да остане у прошлости.

"Ми такође морамо да јачамо нашу отпорност и енергетску безбедност, заштитимо критичну инфраструктуру, повећавамо одбрамбену способност", рекао је он.

Завршна, шеста тачка општег приступа односима са Русијом предвиђа широку подршку цивилног друштва, правобранилаца, као и независних медија, укључујући оне у Русији.

image