Свет

Борељ позвао на изолацију Русије на Самиту Г20, Шолц ипак за дијалог

Немачки канцелар нагласио да Самит Г20 треба да буде место за дијалог и дипломатију, како би се ситуација у свету поправила
Борељ позвао на изолацију Русије на Самиту Г20, Шолц ипак за дијалогwww.globallookpress.com © Eduardo Parra

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да су се министри спољних послова држава чланица ЕУ договорили да наставе са притиском на Русију, као и да ће покушати да је "изолују" на међународној сцени, преносе РИА Новости.

"Наставићемо да изолујемо Русију на међународној сцени, као и да уводимо рестриктивне мере против руске привреде. Ми смо спремни да појачамо притисак, као и да уведемо санкције трећим државама које војно помажу Русију – Ирану и Белорусији", изјавио је он након састанка Савета министара спољних послова у Бриселу.

Сличне поруке претходних дана послали су и званичници Велике Британије, пренео је "Телеграф".

Канцелар Немачке Олаф Шолц, који ће сутра присуствовати Самиту Г20 у Индонезији, имао је нешто другачију поруку, па је уместо "изолације" нагласио значај заједничких разговора, преноси РИА.

"Важно је да овде постоји дискусија", одговорио је Шолц немачких новинарима на питање "колико је Русија на овом Самиту изолована и колико држава је и даље подржава."

"На крају крајева, представници многих земаља се скупљају овде. Г20 представља већину светског становништва и економије. У том контексту, договори који се овде постигну, као и дискусије о сукобима, неопходни су како би се ситуација поправила“, додао је канцелар.

Он је рекао и да је "ситуација озбиљна", што је "последица руске агресије против Украјине." "Зато морамо да разговарамо о овим проблемима", закључио је Шолц.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан изјавио је почетком октобра да његова земља није снабдевала Русију оружјем које је коришћено у Украјини, пошто би "подршка у оружју било којој страни у сукобу одложила могућност успостављања мира." Портпарол руског министарства спољних послова Русије Марија Захарова одбацила је наводе да да земља купује иранске дронове, оптуживши америчке медије да су измислили ту причу.

Односи Белорусије и ЕУ драстично су погоршани након председничких избора у тој земљи у августу 2020. године, као и протеста који су након њих уследили. ЕУ је те године увела санкције против Минска, оптужујући га за кршење људских права. Додатне санкције уведену након што је Белорусија подржала руску специјалну војну операцију у Украјини.

Раније данас, "Политико" је објавио да се у Бриселу припрема нова европска стратегија за Русију, која би требало да замени стару донету 2016. године, а чији би главни принцип требало да буде "изолација" Руске Федерације.

На индонежанском острву Бали 15. и 16. новембра одржаће се Самит формата Г20. Председник Русије Владимир Путин неће учествовати на Самиту, а Руску Федерацију ће представљати министар спољних послова Сергеј Лавров.

image