Русија

Мишустин: Руска економија у плусу и стабилно расте

Према резултатима прве половине године, достигли смо позитивне вредности за све кључне показатеље, казао је руски премијер
Мишустин: Руска економија у плусу и стабилно растеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Руска економија се прилагодила спољним изазовима и показује раст, изјавио је премијер Русије Михаил Мишустин отварајући скуп о економским питањима, преноси ТАСС.

"Руска економија се прилагодила актуелним изазовима и показује прилично стабилан раст. Овај раст је захваљујући ранијим одлукама и ажурним акцијама владе, заснован на домаћој тражњи у координацији са Централном банком Русије", казао је Мишустин.

Руски премијер је напоменуо да је Русија прешла у "плус" по свим кључним економским показатељима.

"Према резултатима прве половине године, достигли смо позитивне вредности за све кључне показатеље. Тако је бруто домаћи производ, према подацима Министарства за економски развој, повећан за 1,5 одсто, а у другом кварталу ове године – већ за 4,6 одсто", прецизирао је.

Мишустин је додао да да је динамика индустријске производње била још активнија, а да су главни допринос дале прерађивачке индустрије, где је раст премашио шест одсто.

"Ако узмемо јун посебно, ова цифра је достигла 13 одсто на годишњем нивоу", рекао је премијер, подсећајући на важност одржавања високих стопа раста обезбеђивањем домаће тражње и услуга и активним развојем понуде руске привреде.

Премијер Русије је истакао да ће Москва наставити да спроводи мере које имају за циљ раст запослености, повећање ефикасности привреде и инвестиционе активности, као и да су многе одлуке већ донете.

"Потребна су средства за покретање нових пројеката и проширење постојећих. И Влада и Банка Русије одобриле су низ мера које имају за циљ побољшање инвестиционе климе и обезбеђивање прилива приватног капитала, без обзира на наставак притиска споља", указао је. 

Осигурати финансијску и буџетску стабилност

Руски премијер је позвао Кабинет министара да учини све што је потребно како би се осигурала финансијска и буџетска стабилност, узимајући у обзир одбрамбене и социјалне задатке.

"Неопходно је узети у обзир све могуће ризике, благовремено реаговати на њих, учинити све што је потребно да се очува финансијска и буџетска стабилност, обезбеди одржив раст, посебно узимајући у обзир сложене задатке са којима се суочавамо да обезбедимо одбрану и безбедност земље", поручио је премијер учесницима скупа.

Према речима шефа владе, позитивна динамика привреде доводи до побољшања буџетске ситуације. 

Он је рекао да су за седам месеци ненафтни и гасни приходи порасли за око 20 одсто, а већ у јулу - за више од трећине. 

"Осим тога, активно се повећавају и приходи од нафте и гаса: до краја јула за скоро пет одсто у односу на прошлу годину, премашујући цифру одобрену буџетом за 73 милијарде рубаља (више од 750 милиона долара). Очекујемо да ће они расти у наредним месецима", закључио је Мишустин. 

image