Свет

Шеф СБУ: Керчки мост је легитимна мета за нас

У фокусу украјинске службе безбедности биће "логистичке мете и војна постројења на окупираним украјинским територијама", напади "преко границе", саботаже дубоко на територији под контролом Русије, а једна од области интересовања биће Крим и Црно море, рекао је Василиј Маљук за "Политико"
Шеф СБУ: Керчки мост је легитимна мета за насwww.globallookpress.com © © Ukrainian Presidential Press Off

Украјински шпијуни појачаће следеће године обавештајне операције и изводиће саботаже дубоко на територији под контролом Русије како би приближили рат што  ближе Кремљу, изјавио је директор Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук за "Политико".

"Не смемо да откривамо наше планове, они треба да остану шок за непријатеље. Спремамо изненађења", рекао је Маљук у интервјуу који је сам по себи шок и изненађење јер није уобичајено да шеф обавештајаца било које земље открива новинарима обавештајне операције које његова служба планира. Нити да најављује нападе на цивилне објекте, какав је, на пример, Керчки мост.

Маљук даје и неке детаље, можда због сопствене или стране јавности, односно да ће у фокусу бити "логистичке мете и војна постројења на окупираним украјинским територијама", да ће бити напада "преко границе", као и да ће једна од области интересовања бити Крим и Црно море.

Како се описује, његово "чедо" је дрон "маљук" (дечак) који може да носи око 850 килограма експлозива и који је коришћен у нападу на Керчки мост у јулу ове године, као и за нападе на руске бродове у Црном мору.

"Уз помоћ ових малишана постепено потискујемо Црноморску флоту са Крима", тврди шеф СБУ.

Он је истакао и да је Керчки мост легитимна мета за Украјинце.

"Украјински закон нам такође дозвољава да нападнемо овај објекат. Морамо да уништимо логистику нашег непријатеља", истиче Маљук.

"Са борбама дуж стотине километара дуге линије фронта које су у суштини застале већим делом године, подвизи СБУ подижу украјински морал и штете руским ратним способностима", констатује "Политико".

Руски председник Владимир Путин недавно је изјавио да је Кијев, уз директну подршку страних обавештајних служби, кренуо путем државног тероризма, да врше диверзије на цивилним објектима, транспортној и енергетској инфраструктури, изводе терористичке нападе на цивиле и јавне личности.

Он је позвао државне службе да снажно сузбију све покушаје страних обавештајних служби да дестабилизују ситуацију у Русији и наруше мир.

image