Свет

Америка враћа у службу базу одакле су полетели авиони са атомским бомбама

Војна база се претворила у џунглу откако су је јединице америчке војске напустиле 1946. године
Америка враћа у службу базу одакле су полетели авиони са атомским бомбамаGetty © Keystone/Hulton Archive

Како би прошириле опције у случају непријатељстава са Кином, aмеричко ратно ваздухопловство планира да врати у службу базу на пацифичком острву Тинијан са којег су полетели авиони који су бацили атомске бомбе на Јапан, саопштио је командант Пацифичког ратног ваздухопловства САД Кенет Вилсбах.

Он је рекао за "Никеj Асиа" да ће северна писта на острву постати "опсежан" објекат када се заврше радови на крчењу џунгле, која је нарасла преко базе откако су је последње јединице америчке војске напустиле 1946. године, преноси Ци-Ен-Ен.

"Ако будете обратили пажњу у наредних пар месеци, видећете значајан напредак, посебно на северу Тинијана", рекао је Вилсбах, али није дао временски оквир до када ће писта бити оперативна.

Ратно ваздухопловство такође гради објекте на Међународном аеродрому Тинијан у центру острва.

Из Пацифичке команде потврдили су Вилсбахове коментаре, али су рекли да нема званичног објављивања на ову тему.

Тинијан је део Северних Маријана острва, америчке територије у Пафицику, на око 6.000 километара западно од Хаваја и на њему живи око 3.000 људи.

Са Тинијана је 6. августа 1945. полетео бомбардер "Енола Гej" који је бацио атомску бомбу на Хирошиму, када је у првом налету убијено 70.000 људи.

Три дана касније, одатле је полетео авион "Бокс Кар", који је бацио бомбу на Нагасаки, када је убијено 46.000 људи.

image