Економија

Водећи немачки економиста: Треба да плаћамо додатни порез како бисмо финансирали Украјину

Посебни услови захтевају посебне мере, рекла је председница Немачког савета економских експерата о предложеном "солидарном додатку" за Украјину
Водећи немачки економиста: Треба да плаћамо додатни порез како бисмо финансирали УкрајинуGetty © Sean Gallup/Getty Images

Берлин би требало више да опорезује приходе грађана како би могао да финансира више оружја за Украјину јер подршка Кијеву јењава другде на Западу, изјавила је председница Немачког савета економских експерата (ГЦЕЕ) Моника Шницер.

Украјински "солидарни додатак" који би се наплаћивао поврх постојећег пореза на доходак помогао би да се подмире хитне финансијске потребе Кијева, рекла је она у интервјуу за "Рајнише пост", тврдећи да "посебни услови захтевају посебне мере".

Иако признаје да сигурно неће бити популарне, председника савета који се колоквијално назива "пет мудраца", инсистирала је да су такве мере ипак неопходне. Како каже, било би мудрије делати сада, јер је "наша слобода такође у питању у овом рату".

Свега неколико дана пре изјава Шницерове немачки министар економије и вицеканцелар Роберт Хабек најавио је да ће Немачка морати још више да издваја за наоружавање Кијева пошто подршка другде на Западу јењава.

Подсетимо, лидери ЕУ нису успели да усвоје предложени пакет финансијске помоћи Украјини од 50 милијарди евра током преговора о годишњем буџету блока раније овог месеца, а чак ни присталице Кијева у Вашингтону нису биле у стању да прогурају даљу финансијску подршку кроз Конгрес којим доминирају републиканци.

Берлин је већ издвојио осам милијарди евра за потребе Украјине у оквиру свог буџета за 2024. годину. Канцелар Олаф Шолц је прошле недеље обећао да ће Берлин и поред тога издвојити још новца, "баш како смо планирали, и, изнад свега, колико год то било потребно".

Анкете показују да Шолцова владајућа "семафор коалиција" има рекордно ниске стопе подршке међу грађанима, а институт за истраживање јавног мњења "Вериан" открио је раније ове недеље да 70 одсто Немаца сада сматра да актуелна влада ради "лоше" или "веома лоше".

Сличне резултате изнедрила је и традиционална анкета "Немачки тренд" раније овог месеца, где се закључује да је 82 одсто Немаца разочарано радом Шолцове владе.

image