Свет

Молдавија се враћа на руски гас?

Власти ове државе најављивале су да ће енергенте набављати од ЕУ, али се испоставило да руски гигант има повољнију цену
Молдавија се враћа на руски гас?© Sean Gallup/Getty Images

"Гаспром" би поново могао да постане једини снабдевач гасом Молдавије, уколико та држава успе да од руског енергетског гиганта обезбеди цену која би била повољнија од снабдевања из ЕУ, рекао је молдавски министар енергетике Виктор Парлицов у интервјуу за "ТВ Публика".

Министар је рекао и да је територија коју контролише Кишињев прешла на увоз гаса из ЕУ 2022. године, након што је "Гаспром" смањио снабдевање земљи за око 30 одсто. До 5,7 милиона кубних метара дневно шаље се у отцепљену самоуправну област Придњестровље.

Руска компанија је смањење образложила одбијањем украјинске државне енергетске компаније "Нафтогас" да пружи услуге испоруке гаса преко улазне тачке Сохрановка. 

"Биће донета прагматична одлука: или ћемо куповати гас од 'Гаспрома', јер је по веома конкурентној цени, или ћемо наћи јефтинију алтернативу", рекао је Парликов и додао да би набавке могле да буду настављене већ у мају.

Он је додао да ће дневне количине од 5,7 милиона кубних метара бити довољне за производњу електричне енергије и на левој и на десној обали реке Дњестар. 

Молдавија и даље купује струју произведену у придњестровској електрани уз коришћење "Гаспромовог" гаса.

Раније ове године, Парлицов је рекао да већи део Молдавије више неће куповати руски гас, додајући да је држава успела да набави гас од добављача из ЕУ по бољој цени.

У децембру је руски гас продат Молдавији за 831 долар за хиљаду кубних метара, док је иста количина из ЕУ коштала нацију око 610 долара.

Компанија "Молдовагаз" од децембра прошле године добија гас из два извора – од државног предузећа "Енергоком" и руског "Гаспрома".

Руски гас се шаље у Придњестровље, а остатак Молдавије користи гас из резерви.

image
VV inauguration
banner