Свет

"Гаспром": Нестаје нам гас у Украјини за Молдавију; "То су наше резерве"

Kомпанија је упозорила ако транзитни дисбаланс потраје, онда ће од 28. новембра почети да смањује испоруку гаса за транзит кроз Украјину
"Гаспром": Нестаје нам гас у Украјини за Молдавију; "То су наше резерве"Getty © Alexandra Beier / Stringer

Вице-премијер Молдавије и министар инфраструктуре и регионалног развоја Андреј Спину изјавио је данас да гас који остаје у Украјини представља резерве Молдавије.

"Количине гаса за "Гаспром" каже да остају у Украјини, наша су уштеђевина и резерве које се чувају у складиштима у Украјини. Јасно је да је те количине плаћала и да ће их плаћати наша земља", написао је Спину данас на свом Телеграм каналу.

Он је прецизирао да су резерве гаса Молдавије већ достигле 200 милиона кубних метара.

 "Гаспром" запретио прекидом гаса

Руски "Гаспром" јуче је саопштио да региструје "нестанак руског гаса у Украјини намењеног испоруци молдавским потрошачима".

Kомпанија је упозорила да ако транзитни дисбаланс потраје, онда ће од 28. новембра почети да смањује испоруку гаса за транзит кроз Украјину, док је цена гаса у Европи порасла за неколико минута за два одсто, наводи се у саопштењу компаније.

"Подаци са берзе ИЦЕ показују да је цена гаса, после саопштења 'Гаспрома' почела да скаче и да тренутно износи више од 1.280 долара", поручили су.

Раније је "Гаспром" саопштио да Европу испоручује гасом у транзиту преко Украјине у количини од 42,9 милиона кубних метара дневно преко гасне мерне станице "Суџа ГИС", а да је комапнија "Молдовагаз" у складу са уговором платила  део набавке за новембар.

У саопштењу се наводи да је обим стварно испорученог руског гаса, у вези са окојим је прекршено плаћање испорука у новембру, износи 24,945 милиона кубних метара гаса. Укупна акумулирана запремина седиментације на територији Украјине износи 52,52 милиона кубних метара.

Раније је молдавска премијерка Наталија Гаврилица рекла да ће "у децембру наставити да увозе руски гас у количинама које могу да се упореде са октобарским".

"Гаспром" је од 1. октобра смањио дневни обим гаса који се испоручује Молдавији за 30 одсто, на 5,7 милиона кубних метара, док су потребе републике 8,06 милиона. Руска компанија је то објаснила техничким проблемима везаним за ограничавање транзита кроз Украјину.

У новембру је недостатак гаса за Молдавију порастао на 50 одсто. У овој ситуацији, та земља је смањила потрошњу гаса, а такође је смањила и снабдевање Придњестровског региона, где су били приморани да зауставе већину индустријских предузећа.

image
VV inauguration
banner