Свет

Израел ће се бранити од оптужби за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу

"Израел, који је дугогодишњи потписник Конвенције о геноциду, неће бојкотовати поступак", рекао је саветник за националну безбедност Цачи Ханегби
Израел ће се бранити од оптужби за геноцид пред Међународним судом правде у ХагуGetty © Photo by Amir Levy/Getty Images

Израел ће бранити своје поступке у Гази пред Међународним судом правде у Хагу, након што је Јужноафричка Република прошле седмице покренула поступак против те државе оптужујући је за геноцид, јавили су данас израелски медији.

"Израел, који је дугогодишњи потписник Конвенције о геноциду, неће бојкотовати поступак. Ми ћемо учествовати и одбацити апсурдну оптужбу која представља клевету", рекао је саветник за националну безбедност Цачи Ханегби за сајт Инет.

Израелски лист "Харец" је објавио да је та одлука донета током састанка којим је председавао израелски премијер Бенјамин Нетанијаху и након консултација са Министарством правде, војском и националним саветом безбедности.

Поступци на суду могу да потрају годинама, али непосредни циљ Израела би био да спречи суд да изда привремену наредбу за заустављање војне операције у Гази.

У поднеску за покретање поступка против Израела прошле недеље, ЈАР је навела да су акције Израела у Гази "геноцидног карактера јер имају за циљ да доведу до уништења значајног дела палестинске националне, расне и етничке групе".

image