Свет

"Глобал тајмс": Прети ли Јапану нова нуклеарна катастрофа попут оне у Фукушими

Јапанска влада је, поступајући неодговорно и тврдоглаво у инциденту у Фукушими, изгубила кредибилитет и показала да не може да се самостално суочи са оваквим несрећама
"Глобал тајмс": Прети ли Јапану нова нуклеарна катастрофа попут оне у Фукушимиwww.globallookpress.com © z03

У Јапану је у уторак увече земљотрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале изазвао најмање 57 смртних случајева, рушење зграда, нестанке струје и читав низ пожара, констатује у уводнику "Глобал тајмс".

Ово је најјачи земљотрес у Јапану после земљотреса од  11. марта 2011, који је проузроковао нуклеарну катастрофу у Фукушини. Овог пута, земљотрес је праћен са још 155 накнадних земљотреса, укључујући и два јача, преко шест степени Рихтерове скале.

Међутим, неке важне информације о новом земљотресу нису добиле довољно пажње. На пример, компанија "Токио електрик пауер" (ТЕПЦО) објавила је 1. јануара да се излила контаминирана вода из резервоара у нуклеарној електрани Касхивазаки-Карива, у префектури Нигата.

Такође, десио се и инцидент у нуклеарној електрани Шика, у префектури Ишикава, где је извесна количина контаминиране воде исцурила из базена. Јапанске власти су саопштиле да су обе нуклеарке "тренутно безбедне", додајући да "није дошло ни до каквих оштећења."

Ово је изазвало сумње да ће Јапан доживети још једну катастрофалну нуклеарну несрећу, сличну инциденту у Фукушими. Забринутост изазива и то што је Јапан земља са највећом концентрацијом нуклеарних електрана на свету и што има релативно малу површину.

Када дође до озбиљне нуклеарне катастрофе, Јапан не може самостално да се суочи са њом. Нуклеарна несрећа у Фукушими служи као нарочито болан подсетник.

Раније грешке Јапана у суочавању са нуклеарним несрећама

Што је још важније, јапанска влада и ТЕПЦО имају лоша искуства у суочавању са нуклеарним несрећама. Јапанске власти су, заправо, изгубиле кредибилитет. Тврдоглави и неодговорни поступци Јапана у вези са испуштањем контаминиране воде из Фукушиме изазвали су забринутост међу самим Јапанцима као и у суседним земљама.

Јапан мора да схвати да је ова забринутост легитимна. Иако је епицентар овог земљотреса био на полуострву Ното, у префектури Ишикава, он је изазвао озбиљне последице, од Хокаида до Кјушуа. Обална подручја северног Јапана, где се налазе бројни нуклеарни објекти и електране, погођена су у различитом степену. Нуклеарна електрана Кашивазаки-Карива једна је од највећих на свету.

Од кључне је важности да се процени стање ових нуклеарних објеката и ниво радијације у мору. Да ли Јапан уопште има план праћења контаминације вода? Да ли су и друге нуклеарне електране дуж обале у безбедном стању? Како Јапан обезбеђује транспарентност у откривању информација? Ова питања су директно везана за добробит јапанског народа и околних земаља, и захтевају озбиљан одговор.

Већи део Јапана налази се у зонама земљотреса. Јапану недостају минерални ресурси, као што су нафта и угаљ. У извесној мери, нуклеарна енергија је добар избор за Јапан.

Када је реч о нуклеарним несрећама, Јапан је у прошлости направио озбиљне грешке. Надамо се да их неће поновити. Није реч само о безбедности јапанског народа, то је легитимна брига читаве међународне заједнице.

image