Свет

Земљотрес у Јапану: Расте број жртава, тло померено за 1,3 метра (ВИДЕО)

Највише људи је погинуло у граду Ваџима, у префектури Ишикава, где је и био епицентар најјачег потреса, спасилачке операције се настављају, али их ометају стални потреси и оштећени путеви
Земљотрес у Јапану: Расте број жртава, тло померено за 1,3 метра (ВИДЕО)© Tanjug/Kyodo News via AP

Број погинулих у снажном земљотресу који је првог дана 2024. године погодио Јапан повећао се на 48, саопштио је штаб за катастрофе провинције Ишикава.

Највише људи погинуло је у граду Ваџима, док званичници упозоравају да би број жртава могао даље да расте.

Спасилачке операције се настављају, а отежавају их стални накнадни потреси и оштећења путева. Посебно је отежан приступ северном врху полуострва Ното.

"Морамо да се тркамо с временом како бисмо пронашли и спасли жртве катастрофе. Потврђена је веома велика штета, укључујући бројне жртве, урушене зграде и пожаре", рекао је јапански премијер Фумио Кишида после састанка посвећеног одговору на катастрофу, преноси Би-Би-Си.

У граду Ваџима избили су пожари на више од 200 објеката, али су мале шансе да се они даље шире, саопштили су званичници префектуре Ишикава, преноси агенција Кјодо.

На јутрошњем снимку јавног емитера НХК види се седмоспратница која се срушила и из које се диже дим, у централном делу Ваџиме.

Упозорења на цунами за подручја дуж обале Јапанског мора јутрос су укинута, након што је највиши талас од око 1,2 метра стигао до луке Ваџима у понедељак увече.

Земљотрес је изазвао штету и у префектурама Нигата, Тојама, Фукуи и Гифу.

"Изузетно је тешко за возила да уђу у северне области полуострва Ното", рекао је премијер Фумио Кишида на конференцији за новинаре, додајући да централна влада бродовима координира испоруку хуманитарне помоћи.

Око 1.000 припадника снага самоодбране ангажовано је у операцијама спасавања и помоћи, рекао је Кишида.

Земљотрес померио тло за 1,3 метра

Стручњаци процењују да је земљотрес померио тло у региону Ното и до 1,3 метра на запад.

Јапанска управа за геопросторне информације (ГСИ) анализирала је ГПС податке након земљотреса јачине 7,6 степени, а највеће померање је забележено у граду Ваџима и то око 1,3 метра на запад.

Померање тла ка западу за око метар забележено је у граду Анамизу, а за око 80 центиметара у граду Сузу, преноси јапански јавни емитер НХК.

Око 500 људи заглављено на аеродрому Ното

Око 500 људи заглављено је на паркингу на аеродрому Ното у Јапану, након што је зграда терминала претрпела велика оштећења у земљотресу.

Путници чекају у аутобусима и другим возилима, а обезбеђени су им храна и ћебад, преноси јапански јавни емитер НХК.

Земљотрес је проузроковао неколико пукотина на писти дужине и до 10 метара.

Званичници су саопштили да ће аеродром бити затворен најмање до четвртка, пошто радници који треба да изврше поправке не могу да стигну до аеродрома јер су путеви претрпели велика оштећења.

Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачи био 7,6 степени Рихтерове скале, погодили су 1. јануара јапанску префектуру Ишикава, на обали Јапанског мора. Епицентар најјачег земљотреса био је око 30 километара североисточно од Ваџиме, на дубини од 16 километара.

Овај земљотрес је, према јапанској сеизмичкој скали, био јачине 7, што је највиши степен на скали, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција.

image