Свет

Стотине авиона "Боинг 737" приземљене након недавног инцидента у Америци

Одламање трупа авиона последња је у низу несрећа са којима се суочава та компанија и њихова годинама уназад најпродаванија серија "737 Макс"
Стотине авиона "Боинг 737" приземљене након недавног инцидента у Америци© Tanjug/Elizabeth Le via AP

Десетине авиона "Боинг 737 Макс 9" приземљено је широм света, укључујући САД, Латинску Америку, Турску и ЕУ, након што је једна летелица била принуђена да изврши принудно слетање због панела који се одвојио у ваздуху.

У петак, лет 1282 "Аљаска ерлајнса" који је путовао из Портланда у Орегону за Калифорнију, морао је да се врати убрзо након полетања када се велики комад трупа авиона одломио, чиме је кабина са путницима била изложена спољашњем окружењу.

Нико од 174 путника и шест чланова посаде у авиону није озбиљно повређен, иако је неколицини људи била потребна медицинска помоћ.

Иако је узрок инцидента и даље нејасан, "Аљаска ерлајнс" је привремено приземљила свих 65 својих авиона "Боинг 737 Макс 9" ради безбедносних инспекција.

Америчка Савезна управа за ваздухопловство (ФАА) саопштила је у суботу да је наредила привремено приземљење одређеног броја авиона "Боинг 737 Макс 9" којима управљају америчке авио-компаније или који лете унутар те земље, како би се спровеле хитне инспекције пре него што могу да поново да полете.

Наредба се односи на око 171 авион, рекли су званичници. "Боинг" је саопштио да у потпуности подржава одлуку ФАА и да "дубоко жале" због инцидента, додајући да њихови техничари помажу у истрази.

Агенција Европске уније за безбедност ваздухопловства усвојила је исту директиву као и амерички регулатор за ваздухопловство, али је истакла да ниједна авио-компанија у ЕУ "тренутно не управља авионом у погођеној конфигурацији", преноси Ројтерс.

Британска управа за цивилно ваздухопловство саопштила је да је, иако британске авио-компаније не користе тај модел, затражила од страних превозника да обаве инспекције пре летова у ваздушном простору Уједињеног Краљевства.

"Туркиш ерлајнс" је такође најавио да ће обуставити рад својих пет авиона "Боинг 737 Макс 9" док се не заврши процес техничког прегледа, истичући да је "безбедност летења наш главни приоритет".

Латиноамерички авио-превозници "Копа ерлајнс" и "Аеромексико" су следили овај пример, такође приземљивши 40 авиона.

Недавни инцидент је последњи у низу несрећа са којима се суочава та компанија и њена најпродаванија серија "737 Макс" у последњих неколико година.

Ти авиони су били приземљени 20 месеци након две несреће у Индонезији 2018. и Етиопији 2019. године, у којима је погинуло 346 људи.

Та компанија се такође суочавала и са грешкама у производњи, а прошлог месеца је затражила од авио-компанија да прегледају њене авионе како би потражили лабав вијак у систему управљања кормилом.

image