Свет

Случај несталог малезијског авиона: Појавили се нови докази, захтев да се опет покрене истрага

Боинг 777 је био на путу од Међународног аеродрома Куала Лумпур за Пекинг са 239 путника 8. марта 2014, када је нестао са радара мање од сат времена свог путовања
Случај несталог малезијског авиона: Појавили се нови докази, захтев да се опет покрене истрагаwww.globallookpress.com © Rouelle Umali

Од малезијских власти се тражи да покрену нову потрагу за летом МХ370, девет година након што је нестао са радара изнад Јужног кинеског мора. Захтев долази након што је америчка компанија за поморску роботику "Океан инфинити" објавила да је пронашла нове доказе о могућој локацији авиона, пише РТ интернешенел.

Боинг 777 је био на путу од Међународног аеродрома Куала Лумпур за Пекинг са 239 путника 8. марта 2014, када је нестао са радара мање од сат времена свог путовања.

Малезија, Кина и Аустралија су три године трагале за авионом у Индијском океану, где се веровало да се срушио, али ништа није пронађено. Потрага је званично обустављена у јануару 2017. године, без закључка о томе шта се могло догодити са мистериозним летом.

Међутим, у разговору за "Гардијан" поводом девете годишњице инцидента, извршни директор "Океан инфинити" Оливер Планкет рекао је да је након што је његова компанија спровела сопствену неуспешну потрагу 2018. године, сада добила нове доказе који би коначно могли да доведу до открића авиона.

Иако није поделио детаље о налазима, Планкет је рекао да се нада да ће у наредним недељама убедити малезијску владу да одобри још једну потрагу и покрене је касније ове године или 2024. Иницијативу такође подржава група рођака путника који су били на МХ370 када је нестао.

У међувремену, нови "Нетфликс" документарац под називом "МХ370: Авион који је нестао" поново је подстакао интересовање јавности за мистерију и расветлио нове теорије.

Синди Хендри, волонтерка истраживачица у сада већ неактивној компанији за сателитске снимке Томнод, рекла је Нетфликс филмским ствараоцима да је пронашла нешто што је изгледало као крхотине авиона у Јужном кинеском мору само неколико дана након што је авион нестао, хиљадама километара од главног подручја претраживања.

Хендри, која је претраживала сателитске снимке, тврди да је пронашла делове олупине који су се "скоро савршено поклапали" са МХ370 код обале Вијетнама, близу места где је авион пао са радара.

Каже да је покушала да контактира истражитеље и "Малезија ерлајнс" да подели своје налазе, али тврди да је игнорисана, након што је британска компанија Инмарсат показала податке који сугеришу да се авион срушио у Индијском океану.

image