Свет

Хути поручују: Оградите се од Израела и нећемо вас нападати

Уколико нас преварите и потом кренете у израелску луку, брод ће бити заплењен следећи пут када покуша да уђе у Црвено море, кажу јеменски побуњеници
Хути поручују: Оградите се од Израела и нећемо вас нападати© Houthi Movement via Getty Images

Бродови који пролазе кроз Мандебски мореуз неће бити на мети јеменских побуњеника Хутa ако њихови оператери изјаве да немају везе са Израелом, рекао је члан Врховног политичког савета Мохамед Али eл Хути.

Мохамед Али eл Хути је поручио свим међународним бродарским компанијама и министарствима транспорта преко Икса налога да има "једноставан и економичан" предлог, а то је да оператери бродова, који се приближавају мореузу, изјаве: "Ми немамо везе са Израелом".

Ел Хути је упозорио да ће, ако буду преварени и брод крене у израелску луку, бити на црној листи и заплењен следећи пут када покуша да уђе у Црвено море.

"Тај корак не захтева милитаризацију Црвеног мора и неће нанети штету међународној пловидби", указао је он, поновивши да је крајњи циљ Хута "да зауставе злочиначку израелску терористичку агресију и укину опсаду Газе".

Хути, који имају власт у северном Јемену и контролишу већи део јеменске обале Црвеног мора, раније су упозорили да намеравају да нападну све бродове за које посумњају да плове ка Израелу или из ове земље.

Они су у почетку циљали само бродове који су били повезани са Израелом, међутим, како извештавају медији, у последњих неколико дана, на мети су се нашли и бродови који плове под заставама других земаља.

image