Свет

Хути напали два танкера нафте у Црвеном мору

Централна команда морнаричких снага САД саопштила је да је примила извештаје о нападу на два комерцијална брода у јужном Црвеном мору и да ниједно пловило није пријавило да је погођено
Хути напали два танкера нафте у Црвеном мору© Houthi Movement via Getty Images

Централна команда америчких оружаних снага саопштила је да су у суботу, 23. 12, припадници милитантне организације Хути, проиранских побуњеника у Јемену, испалили две противбродске балистичке ракете на пловила која су се кретала међународном бродском рутом у јужном делу Црвеног мора.

Америчка војска је навела да ниједан брод није пријавио да је погођен балистичким пројектилима.

"Између 15 и 20 часова по локалном времену у Сани, амерички војни брод 'УСС Лабун' (ДДГ 58) је патролирао у јужном Црвеном мору у оквиру операције 'Чувар просперитета' и оборио четири беспилотне летелице које су лансиране из подручја под контролом Хута у Јемену према америчком војном броду. У овом инциденту није било повређених нити материјалне штете", наводи се у објави америчке Централне команде на Иксу.

У објави се додаје да је око 20 часова по локалном времену у Сани, Централна команда морнаричких снага САД примила извештаје о нападу на два комерцијална брода у јужном Црвеном мору.

Реч је о броду М/В Бламанен, танкеру за транспорт хемикалија и нафте који је пловио под норвешком заставом и пријавио промашај дрона који су лансирали Хути, без пријављених повређених или материјалне штете.

Други брод, М/В Саибаба, танкер за сирову нафту у власништву Габона, који је пловио под заставом Индије, известио је да је погођен "једносмерним дроном", али да није било повређених".

"УСС Лабун (ДДГ 58) је одговорио на позиве у помоћ из ових напада. Та два напада су 14. и 15. напади милитаната Хута на комерцијалне бродове од 17. октобра", наводи се у саопштењу америчке Централне команде.

Сједињене Државе су раније саопштиле да желе да формирају "безбедносни коридор" за бродове у Црвеном мору.

image