Свет

Почасни конзул Србије у Израелу: Витлејем за Божић као град духова

Израелски званичници и медији изузетно позитивно се изражавају о пријатељском односу који је Србија показала према овој држави, али и о недавном разговору двојице председника Александра Вучића и Исака Херцога, каже Александар Николић
Почасни конзул Србије у Израелу: Витлејем за Божић као град духоваwww.globallookpress.com © Faiz Abu Rmeleh/dpa

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић рекао је да, због рата Израела и Хамаса, није било организованог празновања најрадоснијег хришћанског празника у Витлејему, а да је малобројна колонија Срба Божић провела у својим домовима.

Витлејем, библијски град на Западној обали у којем се родио Исус Христос, годишње посети више милиона туриста и ходочасника, највише током божићних и ускршњих празника. Међутим, Николић каже за "Косово онлајн" да је ове године Трг јасли испред Цркве Рођења Христовог био аветињски празан.

"Витлејем је деловао као град духова. Слика је подсетила на време првог Заливског рата, оних седмица које су претходиле интервенцији у Ираку", каже Николић.

Николић каже да је у Израелу све мање хришћана, а да су узрок томе миграција и мали природни прираштај.

Наводи да је у Израелу око 2.500 грађана са пасошима Србије, али да је број православних хришћана много мањи и да је углавном реч о дипломатско-конзуларном особљу Србије, специјализантима, докторантима и постдокторантима на овдашњим научним и универзитетским установама и спортистима.

Судбина српског држављанина у заточеништву Хамаса неизвесна

Почасни конзул је подсетио да су већ прве недеље рата у непосредној близини Појаса Газе и масовног ракетирања Јужног, Централног и Дистрикта Тел Авив, захваљујући правовременој акцији Министарства спољних послова Србије и Амбасаде у Тел Авиву организована три ванредна лета за Београд и да су сви који су желели да се евакуишу то и учинили. 

Додаје, међутим, да је судбина отетог српског држављанина Алона Охела и даље неизвесна, а да амбасада Србије чини све како би му помогла.

"Најтежи проблем је наш држављанин Алон Охел који је још међу отетим цивилима, таоцима, при чему Међународном црвеном крсту није било дозвољено да посети киднаповане и утврди њихово здравствено стање. Наша амбасада на челу са амбасадором Мирољубом Петровићем је у контакту са дивном породицом Охел, која је пореклом из Новог Сада и чини апсолутно све, стварајући чак и нове канале да би се иминентно деловало у наступању нових околности, а ми се надамо да то буде што пре", наводи Николић.

Израелски званичници и медији позитивно оцењују пријатељство са Србијом

Према његовим речима, званичници Израела, али и медији на хебрејском и енглеском, веома позитивно извештавају о пријатељском односу који је Србија показала према овој држави, али и о недавном разговору двојице председника Александра Вучића и Исака Херцога.

"У Израелу високо цене атмосферу у Србији која је омогућила да три врхунска овдашња кошаркашка клуба, понос Израела, Макаби из Тел Авива и његов вечити градски ривал Хапоел, као и јерусалимски Хапоел, своје утакмице као домаћини на међународним такмичењима играју управо у нашем Београду", рекао је он.

"Шабак не би тек тако дао дозволу да се утакмице играју у нашој престоници да се није уверио да су наши капацитети сасвим довољни и да смо кадри да омогућимо безбедност на таквим утакмицама. Свеукупна атмосфера је повољна и заиста не памтим тако велики број натписа у локалним медијима, како на хебрејском, тако и на енглеском који су изузетно афирмативно писали о стању духа у Србији који има разумевања за оне недаће у којима се Израел нашао, а у овом случају се манифестују у спорту", додао је.

Он посебно истиче значај недавног разговора двојице председника, Александра Вучића и Исака Херцога.

"Председник Херцог је честитао председнику Вучићу на изборној победи. Разматране су и неке од текућих тема билатералних односа на највишем нивоу, али је изражена и жеља да што пре дође до изналажења мирног решења за овако трагичан сукоб који се тренутно води око и у самом Израелу", каже Николић.

image
VV inauguration
banner