Свет

Енергетска криза у Украјини: Власти моле грађане да смање потрошњу електричне енергије

Према наводима оператера, пораст потрошње узрокован је не само почетком радне недеље већ и ниским температурама и временским непогодама у јужним регионима
Енергетска криза у Украјини: Власти моле грађане да смање потрошњу електричне енергијеwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasov

Украјинске власти затражиле су од грађана да штеде енергију, упозоравајући да пораст потрошње током периода хладног времена превише оптерећује националну електричну мрежу.

Енергетска инфраструктура земље разбијена је руским ваздушним нападима у знак одмазде за терористички напад на Кримски мост крајем 2022. године.

Апел је у понедељак упутио "Укренерго", национални енергетски оператер земље. Они су објавили да је дошло до повећања потрошње, уз напомену да је енергија утрошена у време ручка 8. јануара премашила бројке претходног радног дана за више од 13 одсто.

Према наводима оператера, пораст је узрокован не само почетком радне недеље већ и ниским температурама и временским непогодама у јужним регионима, што је пореметило снабдевање електричном енергијом.

У међувремену, очекује се да ће Украјина доживети период екстремно хладног времена, са температурама до 27 степени целзијуса испод нуле у неким регионима. Од понедељка је више од 157.000 потрошача погођених нестанком струје, према подацима Министарства енергетике.

"Пријатељи, потрошња сада превише расте. Молим вас да електричну енергију користите штедљиво", објавили су у "Укренергу".

Да би убедили Украјинце да испоштују препоруку, објавили су слике две мачке тужног изгледа – једну малу, која представља бројке за 5. јануар, и једну много буцмастију, која представља 8. јануар – са графиконима потрошње који оцртавају контуре љубимца.

"Неопходно је помоћи мачку Графику да одржи здравље – да ограничи исхрану", рекао је оператер и додао да Украјинци то могу да ураде тако што ће искључити вишак светла, избегавати истовремено коришћење кућних апарата и искључити своје уређаје из струје након што су напуњени.

Украјинска електроенергетска мрежа још увек пати од последица руских удара који су почели у јесен 2022, а Кијев је у новембру те године проценио да је бараж уништио око половине енергетске инфраструктуре у земљи.

Почетком јануара 2023. Владимир Кудрицки, председник "Укренерга", рекао је да су размере штете "без преседана" и предвидео да ће за њену санацију бити потребни месеци, ако не и године.

Украјинске власти су раније овог месеца известиле о новим ударима на електроенергетску мрежу, за које руско Министарство одбране верује да су кључни за војне капацитете Украјине.

Нестанци струје погодили су стотине хиљада људи након што је Русија обећала да ће одговорити на нападе Кијева на Белгород и Доњецк, у којима је убијено на десетине цивила, укључујући децу.

Москва је више пута рекла да изводи ударе само на војне објекте и пратећу инфраструктуру.

image